„Na jó, ez nekem is menne” – gondolhatják magukban sokan, amikor először kapcsolják a tévét egy dartsmérkőzésre. Aztán hamar rájönnek – főleg, ha ki is próbálják a játékot –, hogy nagyobbat nem is tévedhettek volna. Közben viszont szép lassan azon kapják magukat, hogy már nem tudnak elkapcsolni. De mi lehet a titok, amiért sokan nemcsak a karácsony, hanem a dartsvilágbajnokság csütörtöki rajtja miatt is várták a decembert?

  <h1>A darts-vb időzítése is kiváló: ilyenkor már alig van olyan esemény, amivel versenyezni kéne a nézőkért - Fotó: Justin Tallis, AFP</h1>-
  <h1>Gerwen, a favorit (balra) és Taylor, a búcsúzó - Fotó: Lawrence Lustig_PDC</h1>-

A darts-vb időzítése is kiváló: ilyenkor már alig van olyan esemény, amivel versenyezni kéne a nézőkért - Fotó: Justin Tallis, AFP

- – Kép 1/2

A hangulat. Talán sehol máshol nem ennyire hangsúlyos szereplői az eseményeknek és a közvetítéseknek a helyszíni nézők. A jelmezbe öltözött, vicces feliratokkal teleírt táblákat felmutató, végig hangosan éneklő tömeg nélkül ma már elképzelhetetlen a darts. A nézőtéren a jelentős mennyiségben fogyó alkohol ellenére szerencsére ritkák az atrocitások, igaz, a szervezők tesznek is ezért: a focimezek például ki vannak tiltva, nehogy két rivális futballcsapat szurkolói emiatt menjenek ölre.

A játék. Izgalmas és könnyen érthető – ezt a két elvárást szokták leggyakrabban támasztani a sportok elé a 21. században, hogy jól eladhatóak legyenek. Nos, a dartsnál mindkettő adott. Drámai fordulatokban nincs hiány, sokszor tényleg csak millimétereken múlik minden, ráadásul nincs az az előny, amit ne lehetne behozni (vagy másik oldalról: leadni…), egészen addig, amíg az utolsó nyilat ki nem húzzák a táblából.

A szabályok gyorsan megérthetőek, és mivel a képernyőn elhelyezett szoftver folyamatosan számolja a pontokat, nagyon jól követhetőek a játszmák.

Az egyéniségek. A darts jó pár évtizede show-jelleget öltött, aminek elengedhetetlen „kellékei” a kiválóan felépített karakterek a maguk beceneveivel és bevonulózenéivel.

A december 14-én rajtoló vb legnagyobb esélyese a címvédő és világranglistavezető, a jó sorozatait kitörő lelkesedéssel (és akkor még óvatosan fogalmaztunk) fogadó holland Michael van Gerwen, de rajta kívül nagy figyelem vetül a 16-szoros világbajnok angol Phil Taylorra is, akinek ez lesz az utolsó tornája.

A rangsor második és harmadik helyén a két skót áll: az extravagáns, színes öltözékével és hajával hódító Peter Wright, illetve a kétszeres vbgyőztes Gary Anderson.

A korábbi bajnokok közül ott van még a holland Raymond van Barneveld, aki a 2007-es vb-döntőben a valaha volt legjobbnak tartott dartsmeccsen győzte le 7-6-ra Taylort, illetve az angol Adrian Lewis is.

Amikor kultikus figurákról beszélünk, nem csak a játékosokat kell említeni, ott van például Russ Bray is, a reszelős hangú szpíker, akinél jellegzetesebben senki sem tudja a mikrofonba kiabálni – miután a játékos három tökéletes nyílt helyez el a tripla 20-as szektorban –, hogy: „180!”

Elképesztő teljesítmények. „A darts sport vagy sem?” vitában aligha tudja bármelyik fél meggyőzni a másikat, de azt talán mindenki elismeri, hogy a profi – egész évben napi több órát edző – játékosok a hétköznapi ember számára elképesztő produkciót nyújtanak a mérkőzéseken. Tény, hogy a mezőny zöme finoman szólva sem atléta alkat, de a játék olyan mentális erőt, koncentrációt és precizitást igényel, amivel kivívhatja a helyet az ügyességi sportok sorában. A tábla legértékesebb szektora, a tripla 20-as mező nagyjából 1x3 centiméter méretű, a legjobbak pedig ezt a 237 centis távolságból futószalagon találják telibe nyilaikkal. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben a hátuk mögött tart a konstans őrület a nézőtéren, sőt ami a tévében annyira nem is „jön át”, a színpadon a reflektorok megvilágításai miatt pokoli hőség van, ami a maratoni, többórás meccsek végére már az állóképességet is próbára teszi.

Már nem csak az angoloké. Bár a közvetítések egy „csipetnyi Angliát” csempésznek a nappalikba, a darts szerencsére ma már messze nem csak a hazaiak felségterülete. A mostani vb 72 fős mezőnyében „csak” 24 angol van (5 éve ez a szám még 36 volt), miközben összesen 24 ország képviselteti magát legalább egy indulóval.

Magyar versenyző, Bezzeg Nándor személyében, utoljára 9 évvel ezelőtt jutott el a vb-nek otthont adó londoni Alexandra Palace-ba, ennek ellenére a darts évről évre népszerűbb idehaza is.

Az eseményt 2005 óta közvetítő Sport Televízió képernyői előtt pedig minden bizonnyal idén is sokan ott ülnek majd, hogy 15 izgalommal teli játéknap után újév napján megtudják, ki lesz a 2018-as esztendő első világbajnoka.



150 ezer 
liter sör fogy el a világbajnokság
helyszínén a 15 játéknap során

Címkék: darts-billiárd

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!