Szinte már a legeldugottabb polinéziai szigetek lakói is tudják, mit ért el Angliában a Leicester City. Mialatt azonban Claudio Ranieri és csapata még a bajnoki cím ünneplése után józanodik, addig egy szerényebb futballkultúra még szerényebb középcsapata hasonlóan nagy dobásra készül.

Oroszországban az FK Rosztov korábban a kiesés ellen harcolt. Az idei szezon végén viszont egészen más a tét, a kéksárga mezesek a CSZKA Moszkva szélárnyékában tanyázik a tabella második helyén, éppen azt a Zenitet megelőzve, amely az elmúlt években 40 millió eurós összegekért vásárolt sztárjátékosokat. Ami Szentpéterváron nem sikerül Hulkkal és Axel Witsellel, az Rosztovban megy Noboával, Polozzal és Erokhinnal. Ők ugyanis a Rosztov legértékesebb játékosai, jóllehet, értékük összeadva is alig több, mint a két Zenit-sztár fejenkénti vételárának negyede.

Rosztov városának sportéletét eddig a női kézilabdacsapat határozta meg, a labdarúgók színrelépésével most új fejezet nyílhat a Don-folyó partján. A klub tulajdonosa, Viktor Goncharov, akit csak a „doni törzsfőnök”-ként emlegetnek, most joggal dörzsölheti a tenyerét – relatíve szűk büdzséből épített gárdájával anyagilag is sokat nyerhet. A bajnoki döntő előtt ugyanis már biztos, hogy míg a Zenitnek be kell érnie a bronzéremmel és az Európa Ligával, addig a nyugat-oroszországi kiscsapat a Bajnokok Ligájáért selejtezhet. Ráadásul, ha az utolsó fordulóban nyernek, míg a CSZKA kikap Kazanyban, akkor az európai klubfutball második legnagyobb szenzációját szolgáltathatják – bajnokok lehetnek. De vajon mi repítette idáig ezt a kevésbé ismert, ám annál masszívabb együttest?

Kurdan Berdyev csapata zömmel alig ismert futballistákból áll, akik nagyjából fele-fele arányban oroszok és idegenlégiósok. A már említett Noboa mellett talán a 31 éves cserecsatár, Aleksandar Bukharov neve csenghet ismerősen.

A Rosztov ereje azonban – hasonlóan a Leicester Cityhez – nem az egyéni kvalitásokban, hanem a fegyelmezett játékban és a jó csapatmunkában rejlik. A 29 meccsen bekapott 20 gól még úgyis elég a 2. helyhez, hogy a tabella első hat helyezettje közül minden csapat több gólt lőtt a rosztoviaknál. A masszív futballhoz egy veretlen hazai mérleg (11 győzelem, 4 döntetlen) társul, ugyanakkor a 7-2-5-ös idegenbeli mutatót szintén sok hasonló költségvetésű csapat megirigyelné.

A rosztovi menetelés már most főhajtást követel, hétvégén pedig forró szívvel, hideg fejjel, no meg egy kis szerencsével révbe érhet. Egy biztos, nagy fricska lenne Európa topcsapatainak, ha a jövő évi BL egyik csoportja a Leicester nevével kezdődne, és az FK Rosztovéval érne véget.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!