A 17 éves Piros Zsombor nyerte az Australian Open junior döntőjét. A magyar játékos szettveszteség nélkül jutott el a döntőbe, ahol 2-1-es győzelmével a teniszvilág figyelmét 2010 után egy kicsit újra Magyarország felé fordította. (Akkor jelenlegi legjobb férfi teniszezőnk, a világranglistán 152. Fucsovics Márton nyert ifjúsági tornát Wimbledonban). A fiatal teniszező előtt ott a lehetőség, hogy betörjön az elitbe, de az út korántsem olyan egyenes, ahogy sokan gondolnák – mondja a magyar tenisz egykori nagyasszonya, Temesvári Andrea.

  <h1>Temesvári: fejben és pénztárcában dől el - Fotó: Földi Imre, MTI</h1>-
  <h1>Piros Zsombor: Most nála a szerva - Fotó: Kin Cheun, MTI/AP</h1>-

Temesvári: fejben és pénztárcában dől el - Fotó: Földi Imre, MTI

- – Kép 1/2


„Sokszor volt alkalmam őt látni a felkészülése során. Kiskora óta nagyon jó kezű és tehetséges teniszező, aki a pályán is jól lát. Fizikailag nem számít erős versenyzőnek, amit azonban jól ellensúlyoz azzal, hogy a fontos pillanatokban tud váltani és extrát nyújtani. Fejben is erős és fiatal kora ellenére profi a mentalitása” – mondta a Vasárnapi Híreknek Temesvári, aki a maga idejében világsztárnak számított. Martina Navratilova párjaként 1986-ban megnyerte a francia nyílt bajnokságot, a Roland Garrost.

Piros Zsomborról idáig legfeljebb a „teniszbennfentesek” hallottak, mostani sikerével betört az igazi (na jó, magyar) sztárok közé. Ha van benne elég erő és kitartás, ott is maradhat.

„Egy junior Grand Slam-győzelem nagy siker, de nem belépő a felnőtt-élmezőnybe. Sok függ attól, hogy a fiatalok mennyire bírják a sorozatterhelést, hiszen a tenisz rengeteg mérkőzéssel és utazással jár. A felnőtt-tenisz egy teljesen új világ, ahol egy ifi bajnok újra egy a sok közül, és előfordulhat, hogy fél évig alig nyer meccset. Ezt komoly feladat feldolgozni. A tehetség önmagában nem elég, a felnőttsikerekhez bírni kell a kiemelkedő fizikai és pszichés terhelést is” – mondja Temesvári Andrea.
Arról nem is beszélve, hogy a tenisz drága sport. És akkor még finoman fogalmaztunk.

Az elején mindenki saját, vagy inkább szülői zsebből finanszírozza a karrierjét, egyes esetekben a helyi szövetség vagy egy szponzor segít be. Az eszközökön kívül az utazás, az edző, a fizioterapeuta és sok egyéb tényező is komoly ráfordítást igényel. „Ezek a költségek akár a havi egy-másfél millió forintot is túlléphetik, ami folyamatos kiadást jelent már a játékos fiatalkorától kezdve. Sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy egy ígéretes karrier küszöbén nincs meg a kellő anyagi hátterük a folytatáshoz. Sajnos a repülőjegyet nem adják olcsóbban azért, mert valaki teniszező” – mondja Temesvári.

Ráadásul ez a befektetés egyáltalán nem biztos, hogy valaha megtérül. Mire valaki éljátékossá növi ki magát, már rengeteg pénzt ölt a teniszbe. És mivel a megtérülés nem garantált, a szövetség csak azokat tudja támogatni, akik már komoly eredményt értek el, a szponzorok számára pedig kevésbé csalogató egy ilyen befektetés.

Magyarul a támogatás kivívása nemcsak teljesítmény-, hanem pénzigényes feladat is. (Magyarországon alig van egy-két mecénás, aki tenisztehetségeket támogatna. Közéjük tartozik Homonnay Géza, aki az MTK-nál saját pénzéből támogatja a fiatalokat.)

Ennek ellenére, vagy ezzel együtt, van esély. Bár még mindig nincs tíz olyan fedett pálya, ahol ne fordulna elő, hogy háromfokos hidegben kell országos bajnokságokat lebonyolítani, a Magyar Tenisz Szövetség a korábbinál lényegesen több állami támogatást kap, és ennek már látszik az eredménye.

„Én úgy látom, hogy az út nyitva áll a fiatal tehetségeink előtt. Innentől minden azon múlik, hogy ki mennyire bírja a tenisz világának sajátos terhelését” – mondja Temesvári Andrea.
 

Fucsovics Márton nehezen dolgozta fel 2010-es wimbledoni sikerét: bulizni kezdett, a Davis-kupaválogatott szövetségi kapitánya ki is rakta a keretből. Másfél év után újra komolyan vette a felkészülést, de a top 100-tól messze van, a legjobb helyezése 2014-ben a 135. hely volt, most a 150. körül van.


A lányok mezőnyében hárman is nyertek junior Grand Slamet: Kapros Anikó 2000-ben Melbourne-ben (ő később a felnőtt-világranglista 44. helyéig küzdötte fel magát), Szávay Ágnes 2005-ben a Roland Garroson (ő 13. is volt a világranglistán, sérülése miatt vonult vissza), Gálfi Dalma pedig 2015-ben a US Openen (a 18 éves lány most 160. a világranglistán).  Piros Zsombor - Fotó: Kin Cheun, MTI/AP
 

Címkék: tenisz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!