Fluck Miklós ismert sportemberektől kért rövid újévi nyilatkozatot.


Szász Emese olimpiai bajnok párbajtőröző:
– Ha látok egy fekete macskát átmenni az úton, mindig arra gondolok, biztosan a jó irányba ment, és ez jót jelent nekem. Nálam a versenyek előtt nincsenek rituálék, de amikor fellépek a pástra, igyekszem minden negatív gondolatot kizárni és csak a győzelemre koncentrálni. Az újévi fogadalmaknál pedig azt látom, általában azért vannak, hogy megszegjük őket, ezért már jó pár éve nem teszek fogadalmat.


Cseh László olimpiai ezüst-és bronzérmes úszó:
– Nem tartom magam babonásnak, de van egy szokásom, mindig bal oldalról bal lábbal lépek a rajtkőre. Év végén általában fogadalmat is teszek, megfogadom, hogy egy kicsit jobban, egy kicsit másképp csinálok dolgokat, és megpróbálom betartani.


Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, a 100. magyar olimpiai aranyérem birtokosa:
– Nem voltak megrögzött szokásaim a verseny előtt, de azt nem felejtem el, hogy a müncheni olimpián éppen az ágyon feküdtem, amikor megtudtam, hogy a sorsolás alapján az első ellenfelem a legnagyobb vetélytársam, Nazarenko lesz. Akkor egyszerre két lábbal ugrottam a földre, és önhipnózissal azt hajtogattam: Nazarenko, most legyőzlek. Sikerült. Újévkor nem teszek fogadalmat, de szokásommá vált, hogy az év minden napját azzal kezdem, megköszönöm, hogy élek.


Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó:
– Egyáltalában nem vagyok babonás alkat. Amikor beülök a kajakba, átgondolom a bemelegítést és azt, hogyan szeretnék végigmenni a pályán. Nincs különösebb rituálém, legfeljebb annyi, hogy amikor párost vagy négyest megyek, igyekszem utolsóként beszállni a hajóba, megvárom, amíg a többiek elhelyezkednek. A fogadalmakkal pedig egy időre kimerültem.


Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó:
– Régebben, ha egy fekete macska ment át előttem, inkább megfordultam és elmentem egy másik irányba. Mára ez elmúlt, de vannak kabaláim: például egy kis elefánt, mert hiszek abban, hogy a felfelé álló ormány szerencsét hoz. Vannak kialakult szokásaim, például egyegy versenysorozaton ugyanabban a zokniban és övvel, ugyanott próbálok fellépni a tatamira. Ami pedig az új évet illeti, sportoló vagyok, álmokkal, hogy még jobb eredményt érjek el.


Hargitay András olimpiai bronzérmes úszó, szövetségi kapitány:
– Nálam a fekete macskának semmi köze a babonához, ha látok egyet az úton, mint állatorvos csak azt nézem, nincs-e valami baja. Versenyzőként sem voltam babonás, a kemény munkában hittem és hiszek ma is. Korábban még előfordult, hogy újévi fogadalmat tettem, de nem nagyon tudtam betartani, beláttam, hogy nincs értelme.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!