Azt még a profi kosárlabdában járatlanok is el tudják képzelni, mit jelent a sportág történetében, amikor egy női segédedző ült egy NBA-csapat kispadjára. Becky Hammon egy évvel később már vezetőedzőként irányítja a San Antonio Spurst az NBA nyári ligájában.

 
Becky Hammon - Fotó: John Locher, AP

Rebecca Lynn „Becky” Hammon 1999-től tavalyi térdsérüléséig az amerikai női liga, a WNBA sztárja volt. Játszott irányítót a New York Libertyben és a San Antonio Spursban. Legjobb szezonjában (2007) 18,8-as pont- és 5-ös lepattanóátlagot ért el. Mivel nem került be a válogatottba, 2007-ben Oroszországba szerződött. Több csapatban is játszott, 2008-ban felvette az orosz állampolgárságot, hogy a Szbornaja tagjaként ott lehessen az olimpián. Sokan támadták ezért, de Hammon nem bánta tettét: „Imádom a hazámat, aki mást mond, nem ismer, és nem tudja, hogyan nőttem fel” – mondta egy interjúban.

Amikor tavaly megsérült, és kiderült, sosem térhet vissza a parkettre, Gregg Popovich, a San Antonio legendás trénere maga mellé vette segédedzőnek. „Tökéletesen bevált. Tudta, mikor kell beszélni és mikor kell hallgatni. Ilyen egyszerű feladat ez, de sokan nem éreznek rá” – mondta Popovich, aki Avery Johnsonhoz és Steve Kerrhez is hasonlította már Hammont. Mindketten irányítóból lettek vezetőedzők. A liga történetében nem Hammond az első nő. Több mint tíz évvel ezelőtt Lisa Boyer a Cleveland Cavaliersnél dolgozott tanácsadóként, de nem kapott fizetést és nem utazott a csapattal. Natalie Nakase pedig az NBA nyári ligájában a Los Angeles Clippers másodedzője volt idén, a szezonban videós elemző lesz. Hammon az első meccsén a Spurs 78-73-ra alulmaradt a New York Knicksszel szemben, de elégedettek voltak vele. „Nem úgy tekintünk rá, mint nőre vagy ilyesmi – nyilatkozta Jarrell Eddie, a két méter magas center. – Ő egyszerűen az edzőnk, és hallgatunk rá.”

Címkék: NBA

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!