2015. július 7-én immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj.

  <h1>A 2015-ös év leggyorsabb embere, Justin Gatlin is Magyarországra érkezik</h1>-
  <h1>Pars Krisztián - Forrás: pars.hu</h1>-

A 2015-ös év leggyorsabb embere, Justin Gatlin is Magyarországra érkezik

- – Kép 1/2

A helyszín idén is a Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központ. Az emlékversenyt először 2011-ben rendezték meg és a szervezők célja a „legenda folytatása”, azaz a ’80-as évekből jól ismert, nemzetközi hírnévvel rendelkező Budapest Nagydíj hagyományainak a felelevenítése volt, amikor olyan sztárok álltak rajthoz, mint Carl Lewis vagy Edwin Moses. Az eddigi viadalokon az elmúlt négy évben számos világhírű sportoló szerepelt. Idén a szervezők arra törekedtek, hogy a tavalyinál is színvonalasabb versengésre kerüljön sor, és a korábbi évekből ismert sztárokhoz újabbak csatlakozzanak.

Gyulai István fia, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke lapunknak elmondta, több mint 40 ország 300-nál is több atlétája vesz részt a versenyen. Az egyik legnevesebb induló a világ jelenlegi leggyorsabb vágtázója, a világranglista vezetője, a 100 méteren olimpiai és világbajnok amerikai Justin Gatlin lesz. 400 méteren rajthoz áll a kétszeres olimpiai és többszörös világbajnok amerikai sprinter, LaShawn Merritt. Elfogadta meghívásukat Aries Merritt, a 110 méteres gátfutás világcsúcstartója, a londoni olimpia bajnoka.

A férfi magasugrásban is erős lesz a mezőny, a szám két jelenlegi legnagyobb alakja, a katari Mutaz Essa Barshim és az ukrán Bohdan Bondarenko is jelezte részvételi szándékát, így három olyan versenyző is lesz, akinek egyéni csúcsa 240 centiméter felett van. A férfi távolugrás résztvevői között szerepel a Mr. Krokodil néven emlegetett, 8,50 méteres egyéni csúccsal rendelkező dél-afrikai fedettpályás világbajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Godfrey Khotso Mokoena, és a hármas ugrás olimpiai és világbajnoka, az amerikai Christian Taylor. A nőknél a legnagyobb név a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell-Brown, aki az elmúlt tíz év egyik legmeghatározóbb sprintere. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség megadta a jogot arra, hogy idén mind a férfi, mind a női kalapácsvetés a Kalapácsvető Világsorozat részeként kerüljön megrendezésre.

Ebben a versenyszámban olyan kiváló magyar versenyző erősíti a mezőnyt, mint az olimpiai bajnok Pars Krisztián. Mindent összegezve az idei emlékversenyről elmondható, hogy a Budapest Nagydíj versenyeit is ideértve, egynapos versenyen ilyen erős mezőny Magyarországon még nem volt.

„Mindig szívesen állok rajthoz hazai közönség előtt, és a Gyulai István Emlékversenynek mindig nagyon jó hangulata van, remélem, idén is érezni fogom a közönség támogatását, amely plusz motiváció és energia” – nyilatkozta lapunknak Pars Krisztián. – Az ellenfelek között lesz a világbajnoki címvédő lengyel Paweł Fajdek, akit idén sajnos még nem sikerült legyőznöm, bár ebben nagy szerepet játszott egy komoly sérülés. Áprilisban rendesen meghúzódott a combközelítő izmom, emiatt közel négy hetet ki kellett hagynom. Nagyon megéreztem az edzések hiányát, de most már rendben vagyok, és Székesfehérváron szeretnék 80 méternél nagyobbat dobni, hiszen korábban már négyszer győztem és címvédőként állok rajthoz. Jelenleg a harmadik helyen vagyok a világranglistán, ezen javítani kell, mert rohamosan közeledik a pekingi világbajnokság.”

Címkék: atlétika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!