A londoni olimpia aranyérmese, a hatszoros Európa- és háromszoros világbajnok Berki Krisztián hosszabb versenyszünet után ismét rajthoz állt, és a Szombathelyen rendezett Világkupa-versenyen magabiztosan nyerte a lólengést. Az Újpest kiváló tornászát 2014 óta fájdalmas vállsérülés gyötörte, tavaly vállműtéten esett át, emiatt lemaradt a riói olimpiáról. A Nemzetközi Torna Szövetség nemrég hivatalosan is bejelentette, hogy jövő évtől a kápán végrehajtott orsó Thomas-körrel való kombinálását Berki-elemnek nevezik, amelynek erőssége E értékű lesz, így plusz egy tizedpontot ér majd. Berki Krisztiánnal beszélgettünk.

 
 

– Lólengésben Magyar Zoltán és Sivadó János után ön a harmadik magyar tornász, akiről elemet neveznek el.

– Elég hosszú ideig tartott, amíg eldöntötték, hiszen már 2008-ban bemutattam ezt a kombinált elemet, sőt 2012-ben Londonban is ezzel kezdtem a gyakorlatomat. Persze nagyon büszke vagyok az elismerésre, hiszen egy tornásznak az egyik legnagyobb sikere, ha azon a szeren, amelynek a specialistája, egyedi tornaelem fűződik a nevéhez.

– A Berki-elemet bemutatta már más is?

– Mérvadó körökben mástól még nem láttam, egy próbálkozóról ugyan tudok, őt azonban „ledobta a ló”.

– Műtétje volt, majdnem egy évet kihagyott. Mit csinál ilyenkor egy tornász?

– Valójában eddig is tornáztam. Igaz, tavaly két és fél hónapot pihentem, ami nagyon jólesett, mert utoljára a londoni olimpia után voltam egy kicsit hosszabb „szabadságon”. Január óta azonban rendszeresen edzek, ott vagyok a tornacsarnokban, csak nem versenyeztem.

– Szombathelyen a visszatérés sikeres volt, de nem csinálta meg a Berki-elemet.

– Még nem vagyok olyan formában, hogy erre vállalkozhatnék. Talán majd jövőre. Akkor lesz a két legfontosabb verseny: tavasszal a kolozsvári Európa-bajnokság, az év végén pedig a montreali világbajnokság.

– Négyéves kora óta tornázik és már 2004-ben „belovagolt” a nemzetközi mezőny legjobbjai közé, mégsem jutott ki a 2008-as pekingi olimpiára.

– Akkor az volt a szabály, hogy a világbajnokság szerenkénti győztese utazhatott a játékokra, én pedig ezüstérmes lettem. Reménykedtem abban, hogy szabadkártyát kapok, de ez nem sikerült, így négy évvel később, London volt az első olimpiám.

– Az elmúlt években többen is kritizálták az olimpiai kvalifikációs rendszert. Most úgy tűnik, a kritikák hangja eljutott a nemzetközi szövetség illetékeseihez.

– Nagyon úgy néz ki, hogy ezentúl nem egyetlen világbajnokságon dől el az ötkarikás játékokon való indulás joga, hanem a Világkupa-versenyeken is lehet pontokat gyűjteni, és szerenként ennek révén is ki lehet harcolni a kvótát. Nagyon remélem, hogy 2020-ban ott leszek Tokióban.

– London óta sokat változott a nemzetközi mezőny?

– Lólengésben nem nagyon, a dobogós helyeken Rióban is többnyire a londoni érmesek sorakoztak fel, például Louis Smith ismét ezüstérmes lett. Ezért is gondolom, hogy még van helyem a mezőnyben, nincsenek annyira veszélyes versenyzők, hogy ne lehetnék ismét a legjobb három között. Most edzőmmel, Kovács Istvánnal elsősorban arra koncentrálunk, hogy fokozatosan visszahozzam a formámat, és addig is a legjobb tudásom szerint kell versenyeznem.
 


Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász iskolásokkal szelfizik Budapesten, az Erzsébet téren, 2016 tavaszán



A Berki-elem hivatalos mozdulatsora

Mentés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!