A londoni olimpia óta első aranyérmét szerezte Berki Krisztián, aki szombaton magabiztosan, 2,5 tizedpontos fölénnyel nyerte a lólengés döntőjét a kínai Nanningban zajló tornász-világbajnokságon.

 
Berki Krisztián világbajnoki aranyérmes gyakorlata - Fotó: Andy Wong, MTI/EPA

Az Újpest tornásza a fináléban ugyanazt a 7.0 kiinduló pontú, két ollós, bőrorsós gyakorlatot mutatta be, amelyet az egy héttel ezelőtti selejtezőben, és bár az akkori 16,066-os pontszámtól némiképp elmaradt, 16,033 pontjával így sem férhetett kétség győzelméhez. Az ezüstérmet a horvát Filip Ude (15,783), míg a bronzot francia Cyril Tommasone (15,600) szerezte meg.

Olimpiai bajnokunk sikerének értékét növeli, hogy saját és edzője bevallása szerint sincs még százszázalékos állapotban, vállsérülését ugyanis egyes elemeknél még mindig érzi. Ennek ellenére vállalta a világbajnokságot, hiszen a 2013-as és a 2014-es Eb-ezüst, és a balul sikerült tavalyi vb (selejtezős rontása miatt lemaradt a döntőről) után szükség volt egy ehhez hasonló sikerélményre, amely az érte aggódókat is megnyugtathatja.

Berki ezzel a 2010-es rotterdami és a 2011-es tokiói győzelme után pályafutása harmadik világbajnoki címét nyerte, amivel beérte a szintén 3 vb-arannyal rendelkező Magyar Zoltánt, aki így már „csak” az olimpiai bajnoki címek tekintetében vezet előtte eggyel. A Magyar Torna Szövetség elnökeként persze ő is abban bízik, már csak a riói játékokig.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!