Bolt lehagyná a labdát - Nem először viccel vele, és aligha utoljára mondta komolyan Usain Bolt, hogy kipróbálná magát a profi labdarúgásban. A hatszoros olimpiai és világbajnok jamaicai futó a klubot is megnevezte, mert szerinte próbajáték után biztosan beférne a Manchester United csapatába. A sprinter még rajthoz áll a 2016-os riói olimpián, és tervei szerint a 2017-es vb után viszszavonul. Ám úgy tűnik, vannak más tervei is.

  <h1>Usain Bolt focizik - Fotó: Europress/Getty Images</h1>-
  <h1>Labdarúgók és gyorsak - Forrás: arsenalupdates.sportsblog.com</h1>-
  <h1>Usain Bolt</h1>-

Usain Bolt focizik - Fotó: Europress/Getty Images

- – Kép 1/3

Ha arra számít Bolt, hogy gyorsasága ámulatba ejti a labdarúgás szerelmeseit, alighanem téved. És nem azért, mert minden bizonnyal bármelyik klubcsapat konyhájára szépen hozna, ha pályára küldenék a jamaicait, de vannak azért nála gyorsabbak is – a labdarúgás keretei között. A fociban ugyanis nem elegendő az, ha valaki agár módjára elfut a szélen – mindezt illik labdával tenni.

Többféle mérési mód létezik arra, hogy megtudjuk, ki, miért és főként hogyan számít gyorsnak a labdarúgásban. Az egyik ilyen az, hogyan képes valaki álló helyzetből felgyorsulni, számolva azzal, hogy ritka az, ha valaki 40 méternél hosszabb távot sprinttel a labdarúgó pályán. Ez alapján pedig Hector Bellerin (Arsenal) spanyol védő jobb, mint Bolt. Bellerin 4,42 másodperc alatt futja a 40 méteres távot, Bolt pedig „csupán” 4,64 másodperc alatt. (Összehasonlítás: Thierry Henry 4,82 másodpercet tudott, The Walcott 4,43-at.)

Egy másik mérési mód magát a sebességet vizsgálja, vagyis azt, ki a leggyorsabb (lásd táblázatunkat). Ebből azért kiderül, hogy Bolt a bajnok, mert képes ugyan 45,7 km/ óra sebességgel is futni, ám amikor elindul a 100 méteres távon, ezt a sebességet 60 és 80 méter között éri el. Másrészt: ilyen tempó mellett aligha lenne képes a labdára is koncentrálni – nem beszélve arról, hogy a saját tizenhatosának magasságából kellene startolnia úgy, hogy útközben nem találkozik egyetlen védővel sem, és ráadásul nyílegyenesen kellene futnia.

Usain Bolt azonban szerény ember, és csak olykor igazítaná vágyait kedvenc sportágaihoz (szerinte kosárlabdában és röplabdában is megállná a helyét); 2012- ben azonban még az is felvetődött, hogy esetleg krikettezhetne is. Igaz, az ötlet nem tőle származik, hogy részt vehetne az ausztrál krikettbajnokság téli (Big Bash League) szakaszán – Shane Warne, a Melbourne Stars klasszisa vetette fel –, de ez már egyértelműen csak remek marketingfogás, hiszen Bolt élő legenda, akire odafigyel a világ minden komolyabb reklámszakembere is.

Ami azonban érdekes: Bolt sportágváltó szándékai többnyire olyan időszakokban kapnak nyilvánosságot, amikor előtérbe kerülnek az atléták doppingügyei. Mostanában pedig rebesgetik, hogy az orosz élsportolók eltűnt tesztmintái után – sprintnyelven szólva – ráfordulva a riói olimpiára, a figyelem központjába kerülhet például Kenya – és Jamaica.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!