Egy döntő előtt sok mindenből meríthet motivációt egy sportoló, de mind közül talán a legfurcsább ösztönző az, ami ott motoszkál majd néhány dél-koreai játékos fejében az Ázsia Játékok férfi labdarúgótornájának szombati fináléjakor.

 

A magyar idő szerint 13.30-kor kezdődő, Japán elleni összecsapás egyik tétje ugyanis, hogy győzelem esetén a dél-koreai futballisták mentesülnek hazájukban az amúgy kötelező, kétéves katonai szolgálat alól, ami akár pályafutásuk végét is jelenthetné.

Nem véletlen persze, hogy a távol-keleti országban a mai napig törvény írja elő, hogy minden egészséges férfi 28 éves kora előtt bevonuljon a seregbe, hiszen a szomszédos Észak-Korea miatt folyamatos hadi készültségben kell lenniük. A Koreai-félszigeten ugyan 1953-ban véget értek a harcok, de a két fél sosem írt alá békeszerződést, így technikailag továbbra is hadban állnak egymással. A két állam vezetői idén áprilisi találkozójukon megállapodtak, hogy megkezdik az egyeztetéseket a háború formális lezárásáról (és a térség nukleáris leszereléséről), ám a sorkatonaság eltörlése – ha sor is kerül rá – még mindenképpen odébb van.

Az élsportolók karrierjére azért valamelyest tekintettel vannak a szabályok, így az olimpiai érem, illetve a szintén négyévente rendezett Ázsia Játékokon szerzett aranyérem mentesít a szolgálat alól, de például a 2002-ben hazai pályán nem várt vb-bronzérmet nyerő dél-koreai válogatott tagjai is kaptak „soron kívüli” felmentést. És léteznek egyéb „kiskapuk” is, bár az ezeket kihasználókkal nem éppen megértő a közvélemény. Az utóbbi években vált már kegyvesztetté ünnepelt popsztár és sztársportoló is amiatt, hogy megpróbálta megúszni a bevonulást külföldi állampolgársággal vagy épp hamis orvosi papírokkal.

A Japán elleni döntőbeli vereség leginkább Son Heung-mint (képünkön) érintené érzékenyen, akinek 26 esztendősen ez az utolsó esélye, hogy mentességet kapjon. Az angol Tottenham játékosa 2014-ben is kapott meghívót az Ázsia Játékokra, de akkori klubja, a német Leverkusen nem engedte el, mert fontos meccsekről maradt volna le a torna miatt. A sors iróniája, hogy társai a távollétében is nyertek – ráadásul szimbolikus módon a fináléban Észak-Koreát legyőzve –, így generációja legjobbjai közül szinte már csak neki nincs felmentése a szolgálatok alól. A Tottenham éppen idén nyáron hosszabbított vele szerződést további 5 évre, és már csak egy győzelem választja el attól, hogy azt minden további nélkül ki is tölthesse a londoniaknál. Ellenkező esetben viszont könnyen lehet, hogy nem pusztán 2 év kihagyás vár rá, hiszen a múltban több élsportolóval is megtörtént, hogy a kőkemény kétéves kiképzés után már nem tudott visszatérni arra a szintre, ahol korábban volt. Természetesen a többségnek nem erőnléti gondjaik lettek, hanem egész egyszerűen kiestek a játékból, de akadt olyan is, aki pszichés gondokkal hagyta el a sereget.

Son és a többiek számára tehát ezúttal nem csak közhely a mondás, miszerint: ez több mint egy döntő.

 

FOTÓ: BENJAMIN CREMEL, AFP

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!