Rooney (MU) valószínűleg Anglia legtehetségesebb labdarúgója. De az biztos, hogy a legőrültebb. Az olasz Gattuso (AC Milan) fiúk közt férfi a pályán, szokták mondani. Vagy egy bulldog, akinek felforrt az agyvize. És hogy Pepe (Real Madrid) heves vérmérsékletű játékos, vagy egyenesen tébolyodott, ezt döntse el az olvasó.

  <h1>Vinnie Jones, a rettegett filmsztár</h1>-
  <h1>Eric Cantona, a fenegyerek</h1>-
  <h1>Joey Barton pályáról a börtönbe</h1>-

Vinnie Jones, a rettegett filmsztár

- – Kép 1/3

Puha vagy, Jenő! – így buzdították egykoron az FTC megbízható, ám igen szigorú balhátvédjét a szurkolók, ha úgy látták, hogy túlságosan virgonc jobbszélsők kerülgették őt. És a legenda nem habozott, cselekedett. Vajon, hogy van ez máshol?

Elég tüzet gyújtani a közelükben és felrobbannak… A Leeds United egykori legendás kapitányától, Billy Bremnertől, a nemrég visszavonult Roy Keane-ig a régi motorosok közt bőven akadtak olyan labdarúgók, akiknél gyakran és elég hamar szakadt el a cérna. De a mai gyerekeknek sincs miért szégyenkezniük, ha durvaságról van szó.

Eric Cantona, az MU egykori kiválósága a Selhurst Parkban piros lapot kapott, majd egy tökéletesen kivitelezett karatemozdulattal gyakorlatilag lerúgta egy őt sértegető néző fejét. Amíg Can­tonát 120 nap közmunkára ítélték és 9 hónapra eltiltották a futballtól, az MU szépen elbukta az 1995-ös bajnokságot (a Blackburn ellenében), sőt a kupadöntőt is (az Everton ellen). A sértegetőből sértetté vált néző biztosan nem volt tisztában a francia 7-es múltjával. Első csapatánál, az Auxerre-nél azért tiltották el, mert megütötte saját kapusát. Az Olympique Marseille-ből azért rúgták ki, mert földre dobta a mezét, és a közönség közé rúgta a labdát, amikor edzője egy jótékonysági meccsen lecserélte. A válogatottból sem a vetélytársak szorították ki: Henry Michel szövetségi kapitányt „zsák szarnak” nevezte, ezért egy évig nem játszhatott a címeres kék mezben.

Ibrahimovicsnak (AC Milan) hetente elgurul a gyógyszere, nem számít, hogy edzésen vagy tétmeccsen kerül a labda közelébe. A bivalyerős svéd pár napja olyan lendülettel lökte el magától az őt támadó Svenssont, hogy az ráesett a mellette érkező Majstorovicra. A Celtic futballistája térdszalagszakadást szenvedett, ami miatt a szezon hátralevő részét és a nyári Eb-t is ki kell hagynia. A tréningről készült videofelvételen Ibra nem tűnik bűnbánónak, még elnézést se kért.

A szenegáli El-Hadji Dioufnak a brit Telegraph című lap saját szégyenfalat állított össze. Csak szemezgetünk: leköpött egy Celtic-drukkert, míg a Liverpool játékosa volt; apropó, a Bolton mezét viselve egy 11 éves lányt köpött le; orrba vágta válogatott csapattársának volt nejét; egy másikat megfenyegetett az öltözői vita közben.

Igen, Lee Bowyer (Ipswich Town) még mindig aktív, és igen, még ő tartja a laprekordot a Premiere League-ben, 98 figyelmeztetéssel. És vajon ki tartja a BL-rekordot? Paul Scholes (MU)! 122 meccsen 27-szer nem volt elég szóban figyelmeztetni.

Joey Barton (Newcastle) öccsével megvert egy férfit egy étterem előtt, edzésen ájultra ütötte csapattársát, illetve a karácsonyi ünnepségen égő cigarettát nyomott egy másik szemébe. Sokak szerint Barton már rég bekerült volna a válogatottba, ha nem lennének „viselkedési problémái”. Pályafutása alatt eddig 77 napot töltött börtönben.

Senkit se tévesszen meg a babaarc; Sergio Ramos (Real Madrid) türelme valamikor réges-rég elfogyott. Elég az elmúlt nyolc-tíz El Clásicóba belenézni: ha balhé van, ő érkezik elsőként és ő marad a legtovább.

Futballtudásával kevésbé, vadállati keménységével annál inkább kitűnt az angol mezőnyből Vinnie Jones, aki focikarrierje után színészként futott be, többek között Guy Ritchie filmjeiben. A Wimbledon egykori védője átlag 26 meccsenként kapott pirosat. Mikor nem állhatott be egy hazai derbin, amelyre kihívta családját és barátait, a nyakánál fogva a falhoz nyomta edzőjét, bizonyítva neki, milyen fontos, hogy az első pillanattól a pályán legyen. Ez végül meg is történt, aztán a találkozó hetedik percében hátulról beleszállt ellenfelébe, amiért azonnal kiállították. Vinnie azonban ennél gyorsabban is kapott piros lapot: rekordja öt másodperccel a kezdő sípszó után. Egyszer pedig megfenyegette Kenny Dalglish menedzsert, hogy leharapja a fülét…

(Á. D.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!