A korábbi eseteknél sokkal súlyosabbnak tűnő doppingbotrány sokkolja a nemzetközi atlétikai világot: német és angol sajtóértesülések szerint bizonyíték van rá, hogy az elmúlt évtizedben tömeges doppingvisszaélések történtek, amelyekről a Nemzetközi Atlétikai Szövetség állítólag tudott, de titokban tartotta.

 
Coe elnök, Bubka alelnök. Ki ment meg, és mit?

A világbajnokságokon és olimpiákon 2001 és 2012 között kiosztott érmek harmadát gyanús mintát adó atléták szerezték meg. Neveket ugyan nem közöltek, ugyanakkor a napokban kiderült, hogy egyikük a török színekben olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Elvan Abeylegesse, akinél pozitív eredménnyel zárult a korábbi vb-ken adott minták újraelemzése.

A nemzetközi szövetség a közleményében cáfolta, hogy ne követte volna nyomon azokat, akik kérdéses eredményeket produkálták. Most mindenki csak abban reménykedik, hogy ez a botrány nem fogja megtörni a sportok királynőjének a gerincét. „Ez egy nagyon összetett történet, és azt gondolom, hogy ilyen esetben az ellenőrzésre és a kivizsgálásra megvannak a megfelelő szervek. A múlt felgöngyölítése nem könnyű, mert sok szempontból jogi kérdések tömkelege vetődik fel. Most viszont egy új fejezet kezdődik azzal, hogy a következő négy esztendőre a kétszeres olimpiai bajnok Sebastian Coe lett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. Ő minden tekintetben hiteles személyiség, aki a doppingellenes harcban zéró toleranciát hirdetett, és minden bizonnyal ezt a kérdést is megfelelő módon fogja kezelni és kommunikálni” – mondta lapunknak Gyulai Miklós.

Címkék: atlétika, dopping

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!