„Nem lesz ennek jó vége” – gondolhatták sokan, amikor 2012-ben a balul sikerült londoni olimpia után Hosszú Katinka edzéseit férje, Shane Tusup kezdte irányítani.

 

Az élet aztán sokáig a – most már csak egykori – párt igazolta: többek közt 3 olimpiai és 6 nagymedencés vb-arany, valamint megszámlálhatatlan Világkupa-diadal volt az első öt esztendő termése. És persze egy komplett „brand”, amit ők ketten találtak és alakítottak ki, és amelynek hála az úszónő az egyik legnépszerűbb hazai híresség lett – lapunk tavaly decemberi exkluzív kutatása szerint a legtöbben az év emberének is őt választották.

A kezdeti baljóslatok viszont végül mégis utolérték őket, és kiderült, a páratlanul sikeres edző-tanítvány viszony csak addig volt gördülékeny, amíg a magán- életben (látszólag) minden rendben volt. Mintegy fél éve kiderült, házasságuk válságba került, jó ideig nem is mutatkoztak együtt. Hosszú akkortájt utalt arra is, a közös felkészülésük akkor is folytatódhat, ha egyébként különválnak az útjaik, és márciusban ismét együtt is készültek. Most azonban kiderült, a „szerepeket” mégsem lehet különválasztani, hiszen az úszónő úgy fogalmazott a minap megjelent közleményében: „sajnos Shane-nel nem sikerült a magánéleti problémáinkat rendezni, így a továbbiakban nem az ő vezetésével készülök”.

Itt azonban nincs vége, sőt bekövetkezett az, amitől sokan tartottak a kezdet kezdetén: úgy fest, hogy a pár története csúnya véget ér. Tusup rövidesen reagált, és felfedte a saját verzióját arról, mit jelent az a bizonyos „nem sikerült rendezni a problémákat”. Az edző szerint Hosszú kétszer is megcsalta őt. Az amerikai tréner úgy fogalmaz, most már azt is kétségbe vonja, hogy valaha szerette őt tanítványa, és nem csak kihasználta, hogy edzőként kihozza belőle a legtöbbet, és valóra váltsa gyerekkori álmait. Ha ez nem lenne elég, péntekre virradóra elérhetetlenné vált Hosszú Katinka rajongói oldala a Facebookon, amely több mint félmillió követőt számlált – feltételezhetően Tusup rejtette azt el.

Az egyre kínosabbá váló történések közepette Hosszú alighanem már megbánta, hogy az évek során nagy betekintést engedett a magánéletébe, hiszen így szinte törvényszerű, hogy a kapcsolat romba dőlése is a nyilvánosság előtt zajlik. Ha egy pillanatra szigorúan a sportra szorítkozunk, annyival összegezhetjük a fejleményeket, hogy a háromszoros olimpiai bajnoknő most új edzőt keres, akivel felkészülhet a következő időszak fontos versenyeire. A tervek szerint Hosszú június 9-én, vagyis két hét múlva állt rajtkőre idén először, a Mare Nostrum sorozat franciaországi állomásán. Az év főversenye az augusztusi glasgow-i Európabajnokság lesz, de az ügy kapcsán Sós Csaba szövetségi kapitány máris leszögezte, nem tragédia, ha a klasszis kihagyja azt, vagy épp nem élete formájában érkezik, a fókusz ugyanis most már a 2020-as olimpián van.

Az tehát már biztosnak tűnik, hogy a tokiói játékokon Shane Tusup nem fog a medence szélén tombolni Hosszú célba érkezéseinél. A közeljövő legfontosabb kérdése pedig az lesz, a leendő új szakmai stábnak, és persze a szurkolóknak lesz-e még okuk a kitörő ünneplésre?

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!