Egy végtelenül laza, 21 esztendős jamaicai srác érte el a 2008-as pekingi olimpián, hogy az atlétika szó hallatán ne a sorozatos doppingbotrányok jussanak elsőre a többség eszébe – és ehhez nem is kellett más, csak annyi, hogy teljesen kiengedve, széttárt karokkal fusson be a 100 méteres síkfutás döntőjének céljába. Kilenc évvel később Usain Bolt élete utolsó versenyére készül.

 
Az a bizonyos befutó. Usain Bolt a 2008-as pekingi 100 méteres finálé után a világ egyik legnépszerűbb sportolója lett

„Ezután is lesznek kiváló atléták, de az űrt, amit ő hagy maga után, valószínűleg senki se tudja betölteni” – nyilatkozta Usain Bolt visszavonulása kapcsán Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. A jamaicai sprinter a pénteken kezdődött londoni világbajnokságon búcsúzik a közönségtől, így várhatóan a 4x100-as váltók augusztus 12-i fináléjában sprintel utoljára. Coe elnök szavaival nem nagyon lehet vitatkozni, hiszen elképzelni is nehéz, mennyire hiányzik majd az atlétikának az a Bolt, aki kis túlzással megmentette az akkoriban sötét korszakát élő sportágat azzal az ikonikus pekingi befutóval.

De ne szaladjunk ennyire előre!


Minden nálunk kezdődött

Talán meglepő, de Bolt élete első világversenyét Magyarországon futotta. A 2001-es debreceni ifjúsági világbajnokságon az akkor 14 éves fiú a nála többnyire 2-3 évvel idősebbek között nem tudott döntőbe kerülni 200 méteren. Eleinte ez számított a fő számának, sőt, a 100 helyett akkor még a 400 méter felé kacsingatott. 2007-ben aztán edzőjével, a mai napig mellette lévő Glen Millsszel úgy döntöttek: megpróbálkozik a legrövidebb távval. A próba annyira jól sikerült, hogy 2008 májusában – karrierje ötödik 100 méteres versenyén – 9,72 másodperces világcsúcsot repesztett.

Ezek után a néhány hónappal későbbi, pekingi aranyérme már nem volt meglepetés, sokkal inkább a győzelem mikéntje szólt nagyot. Bolt óriási előnye birtokában 80 méter megtétele után kiengedett, majd széttárt karokkal, egyszer a mellét is megdöngetve futott át a célvonalon. Az óra így is új rekordot jelentő 9,69-nél állt meg. A jelenetsor természetesen alaposan megosztotta a nézőket, akadtak, akik a kitörő öröm helyett az ellenfelek megalázását látták a korai ünneplésben. Még Jacques Rogge, a NOB akkori elnöke is megszólalt a kérdésben, „tiszteletlennek” nevezve a jamaicait.

Bár kétségtelenül ezzel a 100 méterrel lett világhírű, saját bevallása szerint nem ez volt karrierje legemlékezetesebb futása, hanem a négy nappal későbbi 200 méteres döntő, ahol – 22. születésnapjának előestéjén – az aranyérem mellett Michael Johnson megdönthetetlennek hitt 19,32-es világcsúcsát is átadta a múltnak (19,30). Élete formájában pedig 2009- ben, a berlini vb idején volt, ahol mindkét távon javítani tudott saját rekordján: a 100 métert 9,58-cal, míg 200-at 19,19-cel nyerte, mindkettő azóta is fennálló világcsúcs.


Az egyetlen baki

Bolt a 2008-as berobbanása után világversenyen csak egyetlen olyan számot nem nyert meg, ahol rajthoz állt – ráadásul a szó szoros értelmében ekkor sem győzték le. A 2011-es tegui vb-n ugyanis kiugrott a startnál 100 méteren, a szigorú szabályok miatt ezért azonnal kizárták. Ezenkívül még egy keserű pirulát kellett lenyelnie pályafutása során, hiszen a Pekingben a 4x100 méteres jamaicai váltóval elnyert aranyérmétől – csapattársa, Nesta Carter doppingügye miatt – megfosztották. Így hiába tért haza a pekingi, a londoni és a riói játékokról is 3 aranyéremmel, hivatalosan „csak” nyolcszoros bajnoknak mondhatja magát, ezzel az atlétikai örökrangsorban a 9 arannyal büszkélkedő Paavo Nurmi és Carl Lewis mögé szorul.

Apropó, Lewis. Az amerikai klasszis a sprintszámok mellett távolugrásban is kiemelkedő volt, 4 olimpiai aranyat is nyert, márpedig karrierje során Boltról is többször megjegyezték, hogy sebessége és testalkata alapján távolugróként is kiváló lehetett volna.

A szám világcsúcsát 8,95 méterrel tartó Mike Powell egészen odáig ment, hogy ha Bolt a csúcson szakágat vált, ő lehetett volna az első, aki 9 méter fölé jut.


Hosszú távon bárki legyőzné

Persze ne gondoljuk, hogy Bolt akármilyen versenyszámban megállta volna a helyét. Saját bevallása szerint például annyira szenved a hosszabb távokon, hogy egyhuzamban még egy mérföldet (körülbelül 1600 métert) sem futott le soha. Ha ezt nehéz is elhinni, szakértők szerint közép- és hosszú távokon valóban legfeljebb csak egy átlagos versenyző válhatott volna belőle, aki jó, ha 5 perc alatt teljesíti az egy mérföldet. Testalkata alapján ugyanis a sprinttávokra született. Bár 196 centis magasságával a rajtnál minimális hátrányba kerülhet (ehhez jön a legendásan rossz reakcióideje), csúcssebességét 100-on 60 és 80 méter között éri el, mikor az ellenfelei már lassulnak.

A berlini 9,58-as világcsúcsot érő futásakor is a táv kétharmadánál repesztett a leggyorsabban, 44,7 km/órával. Rossz nyelvek szerint a sikerekhez szüksége is volt Boltnak az egészen kivételes adottságaira, hiszen fegyelmezetlensége és gyakori kicsapongásai miatt a szorgalmával aligha ülhetett volna fel az atlétika trónjára.

Visszavonulása bejelentésekor is hangsúlyozta, örül, hogy a mostani londoni vb után már nem kell szigorú szabályok szerint élnie és edzenie, a sportpályákat pedig egy ideig biztosan nagy ívben elkerüli.

Ez alól csak egy kivétel lehet. A hatalmas Manchester United-rajongó hírében álló, gyerekként még futballistakarrierről is álmodó, Bolt rendre leszögezi: ha a gárda trénere, Jose Mourinho hívja, azonnal indul a Vörös Ördögök edzőközpontjába.
 

41 
lépés kellett Boltnak a 100 méter megtételéhez a 2009-es berlini fináléban, ez átlagosan 2,44 méteres lépteket jelent. A többi elit sprinternek 44-45 lépés szükséges ezen a távon.


Bolt „tisztaságát” az évek során sokan kétségbe vonták,
azonban a 30 évesen visszavonuló atléta sosem bukott meg doppingteszten. A sikerei kulcsát sok mindenben keresték, a pekingi olimpia idején például az édesapja nyilatkozata nyomán a magyar sajtóban is elterjedt, hogy egy helyi lekvártól ilyen gyors. Hamar kiderült, csak egy félrefordításról volt szó, Bolt apja valójában nem a „jam”, hanem a „yam” kifejezést használta, ami a karibi térségben a mindennapos étrend részét képező jamszgyökeret jelenti. Azért mindenki nem hitte el, hogy csak ennyi lenne a titok.


1 millió
jegyigénylés érkezett a londoni vb szombat esti döntőire. Közülük a legszerencsésebb 50 ezer jutott belépőhöz Bolt utolsó egyéni 100 méteres futására.


Az a bizonyos befutó. Usain Bolt a 2008-as pekingi 100 méteres finálé után a világ egyik legnépszerűbb sportolója lett

Címkék: atlétika, Usain Bolt

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!