A Premier League 28. fordulójának nyitómeccse, a Bolton–Queens Park Rangers összecsapás valódi kiesési rangadó volt, mi, magyarok pedig Bogdán Ádám és Buzsáky Ákos esetleges egymásnak feszülése miatt figyeltünk a mérkőzésre. A kiesés szempontjából könnyen lehet, hogy végül tényleg sorsdöntő lesz a mai találkozó, és ha csak 10 perc erejéig is, de a két magyar is egyszerre volt pályán.

 
Didier Drogba győztes gólját ünnepli a Stoke City ellen

A meccs viszont mégsem emiatt, hanem a 19. percben lejátszódó jelenetsor miatt marad emlékezetes. Még 0-0-s állásnál Joey Barton végzett el szögletet a vendégeknél, a beadás után pedig Clint Hill fejesét Bogdán Ádám védte bravúrral, ám, amint az a lassításból egyértelműen kiderült, a labda legalább fél méterrel túlhaladt a gólvonalon. Hiába reklamáltak a QPR-játékosok, a bíró nem ítélt gólt. Mostanság, amikor a labdarúgásban egyre gyakrabban kerül szóba a videobíró alkalmazása, minden ilyen, reflektorfényben történt eset a technika mielőbbi segítségül hívására ösztönözheti a sportág amúgy roppant konzervatív szabályalkotóit (néhány hete a Milan–Juventus derbin nézett el a játékvezető egy hasonlóan szabályos találatot). A jegyzőkönyvekbe persze csak az kerül, hogy a Bolton négy vesztes meccs után 2-1-re nyert, ekként megelőzte a QPR-t, amely így már a 18., kiesést jelentő helyen áll. Bogdán végig magabiztosan védett, a gól(ok)ról nem tehetett. Buzsáky a 80. percben lépett pályára, szerencsét azonban nem hozott, a Bolton ugyanis a horvát Ivan Klasnic révén a 86. percben szerezte a győztes találatot.

A Chelsea háza táján a Stoke City elleni meccstől sokan a gödörből való kilábalást várták, a legutóbbi hat bajnokijukból csak egyet megnyerő Kékek önbizalma azonban aligha ettől a találkozótól tért vissza. A 25. perctől emberelőnybe játszó hazaiak ugyan végig aktívabbak voltak, de a győzelmet végül csak a 68. percben, Didier Drogba góljával tudták kiszenvedni. Az elefántcsontparti csatár Matától kapott remek passzot, elhúzta a labdát a kapus mellett, majd az üres kapuba gurított. Drogbának ez volt a 100. találata a Premier League-ben – ő az első afrikai játékos, akinek ez összejött, 2004-es szerződtetése óta 220 angol élvonalbeli mérkőzésre volt szüksége a „századosi ranghoz”. A Chelsea ezzel pontszámban beérte a tabella negyedik helyén álló Arsenalt, amely hétfőn a Newcastle-t látja vendégül. Néhány hete még mindenütt úgy kalkuláltak, hogy a Chelsea és az Arsenal közül csak egyik érhet oda a BL-indulást érő helyekre, azóta viszont a sokáig biztos harmadiknak tűnő Tottenham hullámvölgybe került. Harry Redknapp gárdája szombaton egymás után harmadik vereségét gyűjtötte be, ezúttal az Everton otthonában, így már csak négypontos előnyben van a Chelsea-vel szemben, vagyis koránt sem érezheti magát biztonságban. Ma játszik a két éllovas, a két manchesteri csapat, a kérdés: vajon jobban megy-e nekik a bajnokságban, mint az Európa Ligában, ahol a héten mindketten vereséget szenvedtek. A City Lissza­bonban kapott ki, a Unitedet vi­szont otthon „alázta” a Bilbao. Rapszo­dikus csapat a Bayern Münc­hen, ezt már nem kevésszer bizonyította. A bajorok az elmúlt hét Bundesliga-fordulóban a megszerezhető 21 pontból csak 11-et zsebeltek be, a BL-ben pedig a Baseltől kaptak ki. Ehhez képest szombaton már a 35. percben 5-0-ra vezettek a Hoffenheim ellen – a vége 7-1 lett. A gálaelőadásból Mario Gomez pályafutása 11. bajnoki mesterhármasával vette ki a részét. Szalai Ádámot kiállították a Mainzból, a magyar csatár második sárga lapját műesésért kapta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!