Ma este 8 órakor Zambia és Elefántcsontpart játssza a döntőt a 28. Afrikai Nemzetek Kupáján. Dávid és Góliát meccse: Zambia keretében csupán két Európában futballozó játékos van, míg Elefántcsontpartnál huszonkettő.

  <h1>Didier Drogba</h1>-
  <h1>Chris Katongo</h1>-

Didier Drogba

- – Kép 1/2

Gervinhónak nem ez volt élete tornája, de mégiscsak ő lőtte Ele­­fánt­csontpartot a döntőbe. A szélsőnek eddig nem igazán ment az összjáték, de ha csak kétszer-háromszor gólhelyzetbe kerül, könnyen eldöntheti a mérkőzést.

Yaya Touré kulcsfigurája lehet a döntőnek. Elefántcsontpart stabilitása a középpályán rajta múlik, Mali ellen levette a pályáról volt csapattársát, Keitát (Barcelona).

Zambia legnagyobb fegyvere a Mali ellen padon kezdő, háromgólos Emmanuel Mayuka. Herve Renard kapitány a döntőben nem hagyhatja ki a kezdőből.

Rainford Kalaba az egyetlen topközéppályás zambiai oldalon. Jól védekezik, remekül cselez, higgadt játékos. A legjobb esélyük, hogy helyzeteket alakítsanak ki.

Gondolhatnánk, hogy Didier Drogba számára nem kihívás az afrikai torna. Ez a játékán mindenesetre nem látszik. Drogba még sosem nyert Nemzetek Kupáját, az elefántcsontparti sztárnak talán ez az utolsó esélye, mielőtt visszavonul.

Katongo a másik háromgólos a zambiai válogatottban. Ha ismét hozza első osztályú játékát és Zambia győzni tud, minden idők legjobb csapatkapitányaként tartják majd számon odahaza.

Érdekesség, hogy az idei tornát a 2000-es nigé­riai–ghánai szervezés után másodszor rendezte két ország közösen (Gabon, Egyenlítői Guinea).Továbbra is kétévente rendezik majd, de jövőre kitérnek a foci Eb és vb, valamint az olimpia páros évéből.

A válogatottakat egyszerűen csak becenevükön szólítják. Egyenlítői Guinea: Nzalang Nacional, Líbia: A mediterrán lovagok, Szenegál: Teranga oroszlánjai, Zambia: Chipolopolo-Rézgolyó, Elefántcsontpart: Elefántok, Szudán: Jediane solymai, Burkina Faso: Csődörök, Angola: Fekete antilopok, Gabon: Párducok, Marokkó: Az Atlasz oroszlánjai, Tunézia: Karthagói sasok, Ghána: Fekete csillagok, Botswana: Zebrák, Mali: Sasok, Guinea: Nemzeti elefántok

(Á. D.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!