Pump Luca néhány évvel ezelőtt volt kénytelen abbahagyni a teniszt. Pedig a Baján nevelkedett teniszezőt korosztályának legígéretesebb tehetségei között tartották számon. A magyarázat egyszerű és egyben szomorú: elfogyott a pénz, így Luca az utánpótlásban töltött évek után felnőttként már nem volt képes magas szinten bizonyítani. Édesapjával és edzőjével, a nemcsak Baján, hanem kosárlabdaberkekben országosan is ismert Pump Gáborral beszélgettünk.

  <h1>Pump Luca</h1>-
  <h1>Amire Lucáéknak nem tellett: Bollettieri mester
a világ legdrágább akadémiáján oktatja a teniszt</h1>-

Pump Luca

- – Kép 1/2


– Luca teljesítményét látván, mikor gondolt arra, hogy a lánya és tanítványa nemcsak országos szinten, hanem akár nemzetközileg jegyzett teniszező is lehet?

– Sokat foglalkoztam a kiválóságra neveléssel. Polgár László könyvét, a „Nevelj zsenit” alaposan ismerem, de Howard Gardner a Rendkívüliek című könyvében is hasonlókat mond. Így már Luca megszületése előtt elhatároztuk, hogy versenysportolót, és azon belül is teniszezőt nevelünk. Hiszen a kiválóságot nevelni kell, az nem születés dolga. Az anyukáját is azzal hitegettem, hogy ez lesz az életünk. Többségében én voltam Luca lányom edzője. 14 éves korától már nem volt olyan hely, ahol nem értettek egyet azzal, hogy kiváló adottságai vannak a teniszhez.

– Beszéljünk a pénzről. Mennyiben befolyásolja egy versenyző karrierjét, fejlődését?

– Döntően. Az egyik vidékbajnokságon egy apuka megjegyezte, hogy a helyszínen nincs olyan játékos, akire a szülei ne költöttek volna rá legalább egy ház árát. Figyelem! Ez egy 14 évesek vidékbajnokságán hangzott el! Ezekhez jönnek hozzá még a külföldi versenyek, edzőtáborok stb. költségei. Jákfalvi Béla volt szövetségi kapitány korábban azzal riogatott, hogy az egyik játékos három hónapos dél-amerikai túrája 13 millió forintba került. Ehhez adjuk hozzá a felszerelés, ütők, labdák, edzőpartnerek, edző, belföldi utazás stb. költségeit is. Ha szerencsés az ember és jó ismeretségi körrel rendelkezik, akkor ezek egy részét klubokkal szponzoráltathatja, de ehhez már kiváló eredmények is kellenek. Talán Budapesten, Sopronban, Pakson voltakvannak pénzesebb klubok. Baja nem tartozott ide. Kezdetekben a Mogyi Kft. szponzorálta a lányomat, télen pedig egy Bajához közeli településen vehettük igénybe ingyen a fedett teniszpályát. Állandó szülői vagy szponzori jelenlét szükségeltetik. Ez igaz itthon és külföldön is egyaránt.

– Hány évnyi munka után kellett szembesülni azzal, hogy nincs tovább?

– Luca 2010-ben ezüstérmes lett a felnőtt ob-n, míg a többek között Kapros Anikót és Bukta Ágnest is soraiban tudó Tabáni Spartacus SC csapatával megnyerte a csapatbajnokságot. Luca itt győzte le Babos Timit a döntő játékban. Megállás nélkül kerestünk szponzort, ám mivel sehogyan sem sikerült találnunk, úgy döntöttünk, hogy ennyi elég volt, kész, vége van! Addigra már a munkahelyemet is feladva 2 évet töltöttem Pesten és Lucát edzettem. Az egyik barátomnál laktunk ingyen, napi három edzésre jártunk, a horvátországi teniszversenyekre úgy mentünk, hogy az autóban aludtunk. Elfáradtunk, a pénzünk és a türelmünk is elfogyott. Feléltük minden készletünket. Nekem állást kellett találnom, hiszen van még két gyermekem. Én úgy gondolom, minden tőlünk telhetőt megtettünk, ott voltunk a küszöbön, de valamiért mégsem bírtuk átlépni.


Pump Luca
8 éves koráig úszott, utána kezdett teniszezni.
Többek között az egykori világranglista-vezető Szeles Mónika edzőjének irányítása alatt is készült, ám legfőbb támasza, edzője és sportolói karrierjének egyengetője az édesapja, Pump Gábor volt. Pallérozódott a stuttgarti és a franciaországi Patrick Mouratoglou teniszakadémiáján. Párosban az azóta már szintén visszavonult Szávay Ágnessel együtt nyert magyar csapatbajnoki aranyérmet, többszörös magyar bajnok a Tabáni Spartacussal, de néhány évvel ezelőtt úgy lett magyar bajnok a csapatával, hogy a döntőben a jelenlegi legmagasabban jegyzett magyar teniszezőnőt, Babos Tímeát győzte le. Az immár csak egykori magyar tenisztehetség pszichológiát hallgatott az Amerikai Egyesült Államokban, a Wichita State Universityn. Jelenleg az Egyesült Királyságban, a Sheffield Hallam Universityn PhD-hallgató.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!