Napokon belül kiderülhet, ki ül le a fontos mérkőzések előtt álló magyar férfi kézilabda-válogatott kispadjára. Korábban a horvát Zdravko Zovko és Lino Cervar érkezéséről is lehetett hallani, sajtóhírek szerint azonban a szövetség mindenben megegyezett a játékosként és edzőként is világhírű Talant Dujsebajevvel.

 
Talant Dujsebajev hamarosan a magyar válogatottat is dirigálhatja - Forrás: Profimedia-Red Dot/Corbis

A poszt Mocsai Lajos augusztusi lemondásával üresedett meg. A korábbi kapitány rövidesen az önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektora lehet, ezért távozik – a válogatott mégiscsak teljes embert kíván. Más kérdés, hogy a helyére kiszemelt Dujsebajev sem lenne főállású magyar kapitány, hiszen élő szerződése van a lengyel Kielcével. A lengyel együttes elnöke nemrég úgy nyilatkozott, félő, hogy a trénernek nehéz lesz összeegyeztetnie a két feladatát.

A 46 esztendős, kirgiz születésű Dujsebajev játékosként 1992-ben volt a csúcson, amikor a Független Államok Közösségével olimpiai bajnok és 47 találattal gólkirály lett Barcelonában. Egy évvel később már orosz színekben lett világbajnok, majd következett egy ennél is nagyobb váltás: cantabriai légióskodása révén megkapta a spanyol állampolgárságot, így 1996-ban és 2000-ben már őket vezette olimpiai bronzérmekig. A svéd Wislander mögött a 20. század második legjobb kézilabdázójává választott játékos még 38 évesen is pályán volt, ekkor játékosedzőként irányította a spanyol Ciudad Realt, amelynek kispadján többek közt 3 Bajnokok Ligáját nyert. Sikerein túl sokan a botrányaira is emlékeznek, márciusban például a Löwen elleni BLnyolcaddöntőn gyomron vágta az ellenfél edzőjét, Gudmundur Gudmundsont, amiért az állítólag provokálta őt. Forrófejűsége ellenére szakmai tudása, vezetői képessége vitathatatlan, kérdés, a Kielce mellett mennyire tud a magyar nemzeti együttesre koncentrálni.

Arra az együttesre, amely rövidesen megkezdi a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőit. Mivel a gárda a januári vb-re nem jutott ki, az Eb-n kiosztásra kerülő néhány kvóta az utolsó reménysugár, hogy a csapat ott legyen a riói olimpián.

A magyar válogatott az orosz, az ukrán és a portugál csapattal mérkőzik a közelgő Ebselejtezőkön. Előbbi két ország viszonya a sorsoláskor még nem volt ennyire feszült, most viszont a nemzetközi szövetség kénytelen jövő tavaszra halasztani az orosz–ukrán találkozót. A mieink október 29-én a portugálokat fogadják, majd négy nappal később Kijevbe utaznak. A csoportból az első kettő jut ki a 2016-os lengyelországi Eb-re.

Címkék: kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!