Történelmi diadal, sovány döntetlen vagy szokásos vereség? Mire ezt a lapot a kezébe veszi, az olvasó már tudni fogja, hogyan végződött a magyar–román labdarúgó Európa-bajnoki selejtező.

 
Magyar–román 1981. Ekkor győztük le utoljára a románokat - Fotó: Petrovits László, MTI

A szerkesztőnek – hála a vasárnapi zárva tartásnak és a péntek délutáni lapzártának – csak latolgatás jut. (A 0-0-ával végődött mérkőzésről és a "szurkolók" zavargásairól lásd a részletes beszámolókat itt és itt - a szerk.)

 

Ami az előzményeket illeti: csütörtökön éjjel csaknem háromszáz magyar fociultra szétverte a belvárost, román szurkolókra vadászva. Hanggránátokat robbantottak, gázpisztolyokkal lövöldöztek. A környéken pánik tört ki, a járókelők és a szórakozóhelyek közönsége fejvesztve menekült. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, 17 embert tartóztattak le. Úgy tudni, a több száz fős, fekete ruhába és símaszkba öltözött csapat előtte a Városligetben gyakorlatozott.

A magyar válogatottnak van miért tartania a szurkolóitól. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága a tavaly bukaresti 1-1-es döntetlen után mindkét országot megbüntette. A magyarok a cigányozás és a rongálás miatt fizethettek, és a finnek elleni következő selejtezőre két szektorba nem engedhették be a szurkolókat, vagyis 2500-zal kevesebb jegyet árusíthattak. A románok is ugyanilyen büntetést kaptak a pénzbüntetés mellett.

Tehát a nagy kérdés, hogy a pénteki meccs után lesz-e (van-e) még esélyünk kijutni az Európa-bajnokságra? A válasz: igen. Úgy fest tudniillik, hogy a csoport harmadik helye meglesz, ez pedig pótselejtezőt érhet. De az sincs kizárva, hogy ezt is megússzuk, és előrébb végzünk a csoportban. Ez pedig azt jelentené, hogy 1972 után ismét ott lehetünk az európai focielitben. Persze ez azt feltételezi, hogy mi nem kapunk ki, a csoport többi tagja számunkra kedves eredményeket produkál.

A románok sorsolása a legjobb, hiszen a magyarországi meccs után otthon játszanak a csoportutolsó görögökkel, a nem túl erős finnekkel, a végén pedig Feröerre utaznak, szóval minden esélyük megvan a csoportelsőségre. KIVÉVE, ha mi minden meccsünket nyerjük (beleértve a pénteki, románok ellenit). Ez esetben ugyanis simán odaérhetünk a második helyre. Sőt: ha a csillagok olyan szerencsésen állnak össze, és mondjuk Feröer a világtörténelemben először megverné Észak-Írországot (ezt a meccset is pénteken játsszák), akkor a csoportelsőség sem kizárt.

A realitás azonban az, hogy ha szokásunk szerint nem vertük meg a románokat pénteken, de nem is kaptunk ki (egyezzünk ki döntetlenben), akkor az északírek kerülnek lépéselőnybe. Lévén valószínűleg nem jelent(ett) nekik akadályt Feröer legyőzése /3-1-re győztek - a szerk./, és utána már csoportelsőként találkozhatnak velünk jövő hétfőn Belfastban. Ez viszont szárnyakat adhat vágyaiknak, és akár meg is nyerhetik a csoportot.

De ne szaladjunk ennyire előre, különös tekintettel arra a tényre, hogy Belfastban a magyar válogatott ritkán szokott kikapni. Igaz, az akkor volt, ez meg most lesz. De vissza a mához (pontosabban a tegnaphoz).

Ha kikaptunk, az bebetonozhatja a harmadik helyet a csapatnak. Így ugyanis három körrel a vége előtt a románoknak már hatpontos előnyük van, ráadásul az északírek is valószínűleg megléptek öt pontra feröeri győzelmükkel. A csoport harmadik találkozóján két csalódott válogatott csap össze: a finnek a tavaly világbajnoki nyolcaddöntős, jelenleg viszont nyeretlenül sereghajtó, újabb kapitányváltáson átesett görögökhöz látogatnak. Továbbjutásra egyiküknek sincs már esélye.

Szóval nincs kétség: nyerni kell! És akkor is, ha nem. Máskülönben nem teljesülhet Michel Platini álma, hogy a „kicsik” is odaérjenek a 24 csapatos Eb-re. Pedig – hiszik vagy sem – Európában még mindig vannak nálunk is kisebbek. Úgyhogy gatyát felkötni és előre!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!