„Európa négy legjobb csapata jutott be az elődöntőbe” – kommentálta Arjen Robben a Bajnokok Ligája pénteki sorsolását, amelyen kialakultak a Bayern München–Barcelona és a Dortmund–Real Madrid párosítások.

 

A Bayern holland középpályása részéről ez persze amolyan kötelező udvariasság a másik három klub felé, és biztosak lehetünk benne, hogy ugyanezt mondta volna akkor is, ha valamelyik gárda helyett a Manchester United vagy épp a Juventus jut el eddig a szakaszig. Pedig ha jobban belegondolunk, Robben azért mégsem járhat olyan messze az igazságtól. A négy csapat közül három – a Barcelona, a Real Madrid és a Ba yern – tavaly is eljutott az elődöntőig, ami ritkán látható állandóságot jelent az európai klubporondon (utoljára a Barcelona, Chelsea, Manchester United trió tudott ismételni a 2007/08-as és a 2008/09-as idényben). E három együttes az UEFA legfrissebb klubranglistáján is kisajátítja a dobogós helyezéseket, ráadásul ez idő tájt a fogadóirodák sem nagyon tudnak különbséget tenni köztük: mindhárom csapat végső BL-sikere nagyjából 3-3,5-szeres pénzt hozhat. Ezek alapján úgy tűnik, mintha a Málaga ellen drámai körülmények között – és tegyük hozzá: egy lesgóllal – továbbjutó Dortmund lógna ki kissé a sorból (az ő elsőségükre hétszeres az odds), pedig éppen a tavalyi német bajnok az egyetlen veretlen a mezőnyben. A fekete-sárgák 6 győzelem mellett 4 döntetlent értek el az idei sorozatban, a csoportkörben hazai pályán a Real Madridot is legyőzték (2-1). A Real később kikapott a Galatasaraytól is, míg a Barcelona a Celtic és a Milan, a Bayern pedig a BATE Boriszov és az Arsenal ellen szenvedett vereséget, egyik sem bizonyult azonban végzetesnek.

Az elődöntő április 23-án, kedden a Bayern–Barca mérkőzéssel indul. A párharc egyik pikantériáját Pep Guardiola személye jelenti, a katalán tréner ugyanis 2008 és 2012 között sikert sikerre halmozott a Barcelona kispadján, nyártól viszont a Bayernt irányítja majd. Mielőtt szárnyra keltek volna a találgatások, hogy a bajorok esetleg már most bevetik Guardiolát, hiszen nála jobban senki sem ismeri a Barcát, a müncheniek hamar rövidre zárták a dolgot. Karl-Heinz Rummenigge elnök még udvariasan hárította el a kérdést, a szezon végén távozó Jupp Heynckes vezetőedző viszont kicsit konkrétabban fogalmazott: „Tiszteljenek engem és a munkámat. Nincs szükségem senkire, hogy tanulmányozzam az ellenfelet.” A két klub utoljára a 2009-es negyeddöntőben futott össze, akkor a katalánok a Nou Campban rendezett első felvonáson 45 perc alatt négy gólt lőttek (Messi kétszer, Henry és Eto’o pedig egyszer- egyszer volt eredményes), formalitássá téve a hátralévő másfél mérkőzést. A Barca végül 5-1-es összesítéssel lépett tovább, hasonló diadalmenetre azonban ezúttal a legvérmesebb drukkereik sem számíthatnak. A Barcelona egyébként zsinórban hatodszor jutott négy közé a BL-ben, ami rekord, a szurkolók számára pedig jó előjel lehet, hogy ez idő alatt minden második évben (2009, 2011) meg is nyerték a trófeát. Márpedig tavaly ez nem jött össze…

A másik párosításban egy nappal később rendezik az első, szintén németországi összecsapást. A csoportkörben Dortmundban 2-1-re nyertek a hazaiak, és sokáig Madridban is ugyanilyen arányú győzelemre álltak, de Özil a 89. percben 2-2-es döntetlenre mentette a meccset. Elődöntős tapasztalata is van már egymás ellen a két félnek, 1998-ban a Real hazai pályán Morientes és Karembeu találataival 2-0-ra nyert, a visszavágó nem hozott gólt, így a madridiak jutottak a fináléba, amelyet Mijatovics góljával meg is nyertek a Juventus ellen. A Dortmundnak egyébként ez a 15 évvel ezelőtti volt az utolsó elődöntős szereplése a legrangosabb európai kupasorozatban.

Utoljára 2009-ben fordult elő, hogy csak két nemzet képviselői jutottak a BL elődöntőibe, igaz ez az akkortájt jellemző angol dominanciának volt köszönhető: a három szigetországi klub (MU, Chelsea, Arsenal) mellé a Barcelona tudott beférkőzni. Kérdés, hogy a most körvonalazódó német–spanyol hegemónia tartós lesz-e az európai porondon, vagy jövőre összeszedik magukat az angolok, netán az olaszok (nekik utoljára 2010-ben volt elődöntős csapatuk, igaz, az Inter akkor meg is nyerte a BL-t), vagy épp a Paris Saint-Germain robban be végleg az elitbe.

A már említett tavalyi BL-elődöntős mezőnyből éppen a későbbi győztes Chelsea hiányzik, a londoni Kékek ezúttal az Európa Liga sorsolásán voltak érdekeltek, ahol a korábban a Videoton csoportjából továbbjutó svájci Baselt kapták ellenfélül az elődöntőben – a másik ágon a török Fenerbache és a portugál Benfica találkozik a második számú sorozatban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!