A magyar futball immár huszonöt éve luftballon, de ennyire még nem fújták fel soha. Az NB I körül irdatlan a felhajtás, a Debrecen–Győrt hovatovább úgy vezették fel, mint a Népstadion hajdani, telt házas kettős rangadóit, és a válogatott harmadik (ezúttal is kieső) helyét valóságos diadalként tálalták. Az persze elsikkadt idehaza, hogy három olyan ország csapata is az Eb-pótselejtezők mezőnyébe került, melynek együttes népessége Magyarország lakosságának a kétharmada.

 
A szerb válogatott elbukott, a szlovének búcsúztatták őket (Fotó: Srdjan Zigulovic, Reuters)

Bosznia-Hercegovina, Észtország és Montenegró egyaránt reménykedhet az Eb-részvételben, ahogyan szűk és tágabb környezetünkben szinte minden nemzet gárdája kijutott már a kontinens- vagy a világtornára – esetleg mindkettőre – Szlovákiától Szlovéniáig, Cseh­országtól Ukrajnáig, Horvátországtól Lettországig. (Ausztria meg Eb-t rendezett; nekünk azt sem sikerült, jóllehet háromszor is pályáztunk rá.)

A mostani legkisebb felfedezett a hatszázezres Montenegró, mely 2006-ban lett önálló állam, és 2007-ben még a világranglista 199. helyén vesztegelt. Aztán az idén júniusban már tizenhatodikként jegyezték, s noha jelenleg csak huszonhatodik, mert fél éve egyetlen mérkőzést sem tudott megnyerni (két döntetlen, három vereség), a cseh csapat egyáltalán nem mehet biztosra ellene. Némi magyar siker, hogy Montenegró kapusa, Bozsovics a Videotonban véd… De nem ő az ász, hanem az AS Roma után a Juventusban játszó Vucsinics, vagy az a Szavics, aki a Manchester City futballistája. A szövetségi kapitányt szintén jól ismerjük: Branko Brnovics tagja volt annak a jugoszláv válogatottnak, amely 1997 őszén 7-1-re nyert a vb-pótselejtezőn az Üllői úton. Noha a montenegrói együttes nincs olyan erős, mint a magyarokat legázoló garnitúra (Kralj – Mirkovics, Djukics, Mihajlovics, Djorovics – Jugovics, Sztojkovics, Jokanovics, Brnovics – Szavicsevics, Mijatovics, csere: Petrovics, Govedarica, Milosevics), az 1967-es születésű szakvezető azt mondta: „Anglia ellen 0-0-t, majd 2-2-t értünk el, s ez kiváltképp tartást ad nekünk.”

Bosznia-Hercegovina szövetségi kapitánya sem akárki: Szafet Szusics briliáns cselező és kiváló gólvadász volt, a jugoszláv válogatottban 54, a PSG-ben 343 alkalommal szerepelt. S a franciák elleni záró selejtezőn (1-1) hetvennyolc percig úgy tetszett, megint az álmai városa lesz Párizs… A bosnyákokat a csoportelsőségtől megfosztó döntetlen azonban egyáltalán nem keserítette el Dzekót, a Manchester City csatárát: „Franciaországban nem volt szerencsénk, majd a portugálok ellen lesz.” Szusics ugyan úgy nyilatkozott a pótselejtező sorsolása után, hogy „számunkra ez a legrosszabb szcenárió”, a bosnyákok nem félnek a portugáloktól, mert a 2010-es vb pótselejtezőin két nagyon szoros meccset játszottak az ibériaiakkal (0-1, 0-1). Dzeko jelenlétén túl a sevillai Szpahics, a római Lulics és Pjanics, az egyaránt moszkvai Rahimics és Misimovics fellépése valóban komoly kihívás Cristiano Ronaldo és társai számára, mert a világranglistán a huszonkettedik helyre előrelépő bosnyákok utóbbi tizenöt mérkőzésének mérlege: 7 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség.

Az észtek csupán ötvennyolcadikak a FIFA rangsorában, de voltak százharminchetedikek is… Pótselejtezős szereplésük maga a csoda, különös tekintettel arra, hogy 2010. október 2. és 2011. szeptember 2. között egyetlen mérkőzésen győztek (igaz, azon Uruguay ellen nyertek 2-0-ra). Kikaptak például Katartól, a Feröer-szigetektől, döntetlent játszottak Liechtensteinnel… (Tizenkét meccsen 1 győzelem, 3 döntetlen, 8 vereség volt a statisztikájuk.) Ám a kvalifikációs szakasz hajrájára hirtelen feljavultak, s mivel a pótselejtezőt az írekkel vívják, egyáltalán nem mindegy, hogy az északíreket előbb 4-1-re, majd 2-1-re verték. „Ilyen lehetőségünk, mint amilyen a mostani, talán nem lesz soha többé” – említette Konsztantyin Vasziljev, az észt törzsgárdisták egyike, aki a tízből kilenc Eb-selejtezőn lépett pályára. Tarmo Rüütli szövetségi kapitány az állandóság híve: Pareiko kapus, Kruglov és Jäger mind a tíz, míg Piiroja, Puri, Klavan és a korábban Győrött futballozó Kink – Vasziljevhez hasonlóan – kilenc alkalommal kapott helyet a csapatban. „Ha valaki a Feröer-szigeteken azt mondta volna, hogy megelőzzük a szerbeket, az illetőt minden bizonnyal bolondnak nézem” – említette a szakvezető. Mégis csoportmásodik és pótselejtezős lett az észt csapat.

Valóban őrület – tehetnénk hozzá, ha nem tudnánk, hogy az nem feltétlenül Észtországban van…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!