Tartja magát a mondás, miszerint a magyar szurkolók csak az aranyérmeket becsülik meg. Ehhez képest régen söpört át akkora örömhullám a médián és a közösségi oldalakon, mint szombaton, amikor Miklós Edit 3. helyen zárta a lesiklást a svájci St. Moritzban zajló Világkupa-viadalon.

 
Miklós Edit (jobbra) a magyar sísport történetének első dobogós helyezését szerezte a Világkupán - Fotó: Peter Schneider, MTI/EPA

Történelmi tett volt ez, hiszen a 26 esztendős, csíkszeredai születésű, 2011 óta magyar színekben induló sízőnő nem csak saját karrierje, hanem a hazai sísport legnagyobb sikerét érte el.

Miklósnak korábban Világkupáról egy 5. hely volt a legjobbja, no meg persze az olimpiai 7. hely – ám a Világkupán az élmezőnyben zárni sokkal nagyobb tett, hiszen itt az ötkarikás játékokkal ellentétben „korlátlan” számban indulhatnak osztrák, svájci, olasz stb. versenyzők.

Az MTK sízőnője másodikként jött le a pályán, 1:44,40-es idejével pedig egészen a 16.-nak rajtoló, későbbi győztes svájci Lara Gut célba érkezéséig vezetett.

Ezt követően is csak az osztrák Anna Fenninger tudott elé kerülni, miközben a sportág és a szakág olyan nagyságai, mint a szlovén Tina Maze, vagy az amerikai Lindsay Vonn rendre mögé soroltak be.

„Hihetetlen érzés harmadiknak lenni! Tetszett a pálya, élveztem a menetet. Összességében jól sikerült a csúszásom, gyors volt a léc, jó volt a pozícióm, és ezzel sokat nyertem. A pálya felső részében sikerült jól teljesítenem. Aztán az alsó felében veszítettem az időmből, de aránylag a meredek részt is jól megoldottam. A kiváló kezdet a pálya első felében elegendő volt a 3. helyezéshez. Nem gondoltam, hogy összejön, de hittem magamban, és sikerült. Nagyon boldog vagyok!” – nyilatkozta a Magyar Síszövetség honlapjának Miklós Edit, akivel, ha eddig esetleg nem, már biztosan riválisként számolnak a sportág menői is.

 

------------------------------

Címkék: téli sportok

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!