Vajon mit sportolhat az a profi, akinek több mint 25 millió követője van a Facebookon?
- Ugyan kit érdekel a favágás és a gyeplabda?
- Számunkra ismeretlen szupersztárok elképesztő rajongótáborral rendelkeznek..

 
Favágó, csontzenész és jokozuna - Kövesdi Péter összeállítása

Amikor a világ legnagyobb sportcsillagairól beszélünk, hajlamosak vagyunk beszorítani gondolkodásunkat Európába, ebbe az alig 10 és fél millió négyzetkilométeres földdarabba. Az agyunknak egy egész pici részével persze tudjuk, hogy odakint, a nagyvilágban élnek még emberek, akik számára nem feltétlenül a foci vagy a vízilabda jelenti A Sportot. Egy viszonylag friss felmérés szerint a labdarúgás a maga 3 és fél milliárd nézőjével még a legnépszerűbb sportág a világon, de a második és a harmadik helyezett krikett (2,5 milliárd) és gyeplabda (2 milliárd) együtt több nézőt vonz, mint ahányan valaha megnéztek egyetlen focimeccset. Ázsiában Sachin Tendulkar ma nagyobb isten, mint Leo Messi, Amerikában pedig a női szívek inkább Dale Earnhardtért dobognak, és nem David Beckhamért. És akkor még nem is beszéltünk Jason Wynyardról. Tényleg: ki az isten az a Jason Wynyard?

 

Jason Wynyard tizenegyszeres világbajnok favágó. Van a világon néhány ország, ahol nem tud úgy végigmenni az utcán, hogy ne akarnák megszorongatni kérges kezét vagy megtapogatni vaskeménységű bicepszét. Norvégiában, Svédországban vagy Finnországban, de szülőhazájában, Új-Zélandon legalább olyan népszerű, mint az isteni Zlatan. Standing Block Chopban (álló rönk) és Single Buckban (rönkszeletelés) 2003 óta a világrekordot is ő tartja.

 

A világ második legnépszerűbb sportága minden fellelhető számítás szerint a krikett. A foci-vb és az olimpia után a krikett Világkupa a legnézettebb sportesemény a világon, a Pakisztán–India meccset 1 milliárd néző látta. Arrafelé olyan népszerű a sportág, hogy háborúkat szakítanak félbe a kedvéért. Ezt a furcsa, métaszerű játékot természetesen a britek találták ki (nagyon unatkozhattak), de a legnagyobb sztárok ma már főleg az egykori gyarmatokról, Dél-Ázsiából jönnek. Közülük is a legeslegnagyobb, egyesek szerint minden idők legkitűnőbb ütőjátékosa az indiai Sachin Tendulkar, akinek több mint 25 és fél millió követője van a Facebookon. Több világcsúcsot is tart, Indiában félistenként tisztelik, de ő megmaradt egy szerény mumbai srácnak. Pályán kívül és belül is példakép.

 

Adam Goodes az egyik, ha nem a legnépszerűbb sportoló Ausztráliában. Sportága az Australian rules football, a footy, vagyis az ausztrál foci. Magát a sportágat azért találták ki, hogy a krikettjátékosok a holtszezonban (értsd: a téli hónapokban) is sportolhassanak. A leginkább a rögbire emlékeztető „csontzenére hangolt dulakodás” (copyright by Alapvonal blog) ma már a földrész legnézettebb sportja. A mérkőzések átlagos nézőszáma magasabb, mint a Premiere League élcsapataié. Adam Goodes, aki bennszülöttek leszármazottja, nemcsak játékával, jótékonysági akcióival, hanem góljai után bemutatott egyedi performanszai miatt lett az egyik legkedveltebb auszi sportoló.

 

Japánban a labdarúgás és a baseball után a legnépszerűbb sportág a szumó. Legnagyobb élő alakja pedig a mongóliai születésű Hakuho So. A 192 centi magas, 157 kilós So harmincháromszoros nemzeti bajnok. 2000-ig Mongóliában versenyzett, akkor költözött át Japánba egykori olimpikon birkózó édesapjával, egyben edzőjével. Amikor megnyerte utolsó címét, elhódította minden idők legnagyobb jokozunájának, Taihónak a trónját. A 29 éves So a legjobban kereső japán sportoló.

 

Amikor a sportágak népszerűségi rangsoráról beszéltünk, láthattuk, hogy a gyeplabda (gyephoki) a lista 3. helyén szerepelt. A főleg Ázsiában népszerű sport legendái is inkább Pakisztán vagy India színeit képviselik. Minden idők legnagyobb gyeplabdasztárja is indiai. Dhyan Chand (a „Varázsló”) 1921 és ’48 között játszott klubcsapatában és a válogatottban. Ott volt a ’36-os berlini olimpián is, ahol állítólag annyira lenyűgözte a Führert, hogy állampolgárságot és sok pénzt ígért neki, ha otthagyja Indiát. Chandot nem vonzotta sem a pénz, sem a Führer, maradt Indiában. Akiért viszont ma dobban minden gyeplabdabolond szíve (elsősorban a férfiaké), az minden bizonnyal a holland Ellen Hoog. A világ egyik legcsinosabb élsportolója (kétszeres olimpiai és egyszeres világbajnok) mindössze 26 éves, és minden gyeplabdázó lány példaképe. Ami – ismerve a számokat – nem kevés.

 

A NASCAR, vagyis a szériaautók versenye ma népszerűbb az Egyesült Államokban, mint a Forma–1. Elnökök és főleg elnökfeleségek nagy előszeretettel fényképezkednek NASCAR-os pilótákkal. Közülük is ma a legnépszerűbb valószínűleg Jimmie Johnson. A versenysorozatban 2002 óta versenyző Johnsonnak ma már 1 milliónál is több követője van a legnagyobb közösségi portálon. Vannak, akik azt mondják, ő minden idők legjobbja. Sokak szerint viszont csak az lesz. Különösen, ha képes lesz meghaladni a nagy Dale Earnhardt rekordjait. A hétszeres bajnok, 76-szoros futamgyőztes Earnhardt 2001-ben vonult vissza, és az amerikaiak azóta várják az igazi, méltó utódot.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!