Fazekas László egyike a három magyar ezüstcipős labdarúgónak: 1979-ben lett a második legjobb góllövő Európában. Újpesti nagy korszaka után, elsők között szerződött engedéllyel külföldre. Belgiumban, Antwerpenben él, telefonon beszéltünk vele.

 
Gyerekek fociznak Rio de Janeiroban, Borel favela - Fotó: Europress/Getty Images, Buda Mendes

Nagyon furán hangzik, amire Fazekas visszaemlékszik. A Vasárnapi Hírek munkatársának, Kövesdi Péternek elmondja, hogy a hetvenes években a Dózsával sokszor hívták őket Dél-Amerikába és Közép-Amerikába. "Costa Ricát, Kolumbiát, Chilét rendszeresen megvertük. Egy magyar klubcsapat."

A kiváló labdarúgó érdekes elemzést ad arról, hogy merre halad a világ focija, miért buktak el a németek ellen a brazilok, és a belga foci helyzetéről is tanulságos dolgokat mond. Mielőtt azt gondolnánk, a belga minta könnyen másolható itt is, elárulja, mi a különbség szerinte a belga és a magyar fiatal futballisták között...

Az interjú teljes terjedelmében a Vasárnapi Hírek július 13-án megjelent nyomtatott kiadásában olvasható. (Az interjú honlapunkon is megjelent, itt.)

Vasárnap éjjel 11 órára, legkésőbb éjfélre tudni fogjuk a választ a 2014-es sportév legfontosabb kérdésére, amely mostanra leegyszerűsödött: Németország vagy Argentína nyeri a vb-t? A tornát, amely hosszú évek óta nem látott színvonalon és gólmennyiséggel indult, hogy aztán az egyenes kieséses szakaszra már a „csak ne kapjunk gólt” szemlélet váljon uralkodóvá. Magyar idő szerint 21 órától 1 milliárd ember azért még reménykedve a képernyők elé ül: hátha mégsem a földrengésszerű német–brazil lesz a vb legemlékezetesebb meccse.

Szombaton éjszaka mérkőzött meg Brazília és Hollandia válogatottja a harmadik helyért. Hollandia gyorsan kétgólos előnyt szerzett, amit végig megtartott, majd a hosszabbításban lőtt újabb góllal állította be a 3-0-ás végeredményt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!