Érdekes fordulatot vett Elvan Abeylegesse török hosszútávfutónő karrierje.

 
Elvan Abeylegesse - Forrás: Profimedia

Az etióp születésű, török színekben versenyző sportoló hét évvel ezelőtt még elnyerte a 2009-es év Pierre de Coubertin trófeáját. A kétszeres olimpiai ezüstérmes futónő azzal érdemelte ki a Nemzetközi Fair Play Bizottság elismerését, hogy a berlini világbajnokságon saját futócipőjével segítette ki korábbi honfitársnőjét, Meselech Melkamu– aki csak a 10 ezer méteres táv rajtja előtt vette észre: futócipőjét a szállodában hagyta. Akkor Melkamu a másodikként ért célba, míg Abeylegesse sérülés miatt kénytelen volt feladni a futamot.

A héten viszont azt közölte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), hogy tiltott szert, sztanozololt találtak Abeylegesse még a 2007-es szabadtéri világbajnokságon adott doppingmintájában – és ezért Abeylegesse- t nem csupán két évre eltiltották a versenyzéstől, de minden 2007 és 2009 közötti eredményét törölték. Ez olimpiai érmeit is érinti. Abeylegesse a 2008-as pekingi olimpián 5000 és 10 000 méteren is ezüstérmet szerzett, a barcelonai Eb-n, 2010-ben 5000 méteren és 10 ezren is győztesként ért célba (képünkön). A döntés ugyanakkor nem érinti Fair Play-díját, hiszen azt humánus cselekedetéért kapta.

Elvan Abeylegesse 1982-ben született Addisz-Abebában. A törökök egy 1999-es, dublini versenyen figyeltek fel rá. A török állampolgárság megszerzéséhez férjhez kellett mennie, de házassága nem tartott sokáig; és időközben az etióp szövetség sem ápolt vele jó kapcsolatot; ezért is keltett feltűnést a futónő 2009-es sportszerű cselekedete. Abeylegesse végül korábbi partneréhez ment feleségül, 2011-ben megszületett lánya, Arsema. Egy párizsi 20 kilométeres versenyen tért vissza a futáshoz, 2013 áprilisában már győztesként ért célba a nizzai maratonon.
 

Címkék: atlétika, dopping

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!