Ha valahol, akkor most Tatabányán érvényes az a mondás, hogy így múlik el a világ dicsősége. Az egykor sikeres labdarúgócsapatnál már a csodában sem bízhatnak. A pénzügyi nehézségek ellenére ősszel az NB III Nyugati csoportjában a Tatabánya FC összegyűjtött 25 pontot, és így a 11. helyről várhatta a tavaszi folytatást. Ami elmaradt. A tavaszi idény eddigi három fordulójában nem állt ki a csapat, így az MLSZ törölte az NB III-as bajnokságból.

 
1979-ben tizenötezer néző előtt játszott a Bányász a Fradival


Tatabányán 1910-ben alakult meg a labdarúgócsapat, majd 1947-ben jutott fel az élvonalba, ahol kisebb megszakításokkal meghatározó szerepet töltött be. Kétszer ezüstérmes volt, négyszer a dobogó harmadik fokán végzett. A tatabányaiak kétszer nyerték el a Közép-európai Kupát, és az UEFA Kupában 1981 szeptemberében 2-1-re nyertek a Real Madrid ellen. Olyan játékosok léptek pályára tatabányai színekben, mint Grosics Gyula, Gelei József, Szepesi Gusztáv, Csapó Károly, P. Nagy László, és még nagyon sokan emlékeznek a legendás Kiprich–Plotár–Vincze csatárhármasra. Edzőként olyan elismert szakemberek irányították a csapatot, mint dr. Lakat Károly, Hidegkuti Nándor, Dalnoki Jenő és Temesvári Miklós.

Az utolsó nagy siker az 1988-ban elért második hely volt, a csapat azután indult meg lefelé a lejtőn. A hátteret biztosító bányának befellegzett, majd sorra jöttek különféle üzletemberek, de az ő ténykedésük rendre csődöt mondott, és a kudarc után távoztak. 2015-ben egy olasz érdekeltségű vállalkozás szerzett hetvenszázalékos többségi tulajdont az egyesületben. Rendszeresek voltak az összetűzések a kisebbségi tulajdonos városi önkormányzattal. Abból a pénzből, amit az olaszok ígértek, nem sokat láttak a játékosok és a szakvezetők. 2016 nyarán távozott a volt szövetségi kapitány Várhidi Péter, aki előbb szakmai igazgató, majd vezetőedző volt, de a fizetése elmaradt. Helyére P. Nagy László ült le a kispadra, ám az őszi szezon végén, mivel ő sem kapott fizetést, felbontotta a szerződését.

„A játékosoknak három hónappal tartoztak, és így érthető, hogy aki tehette, a téli szünetben új csapatot keresett magának – mondta a Vasárnapi Híreknek Molnár Tamás, aki a Tatabánya FC felügyelőbizottságának tagja volt, és jelenleg a TFCE elnöke. – Nem túlzás, ha azt mondom, az olasz tulajdonos csak annak nem tartozott, akivel nem volt gazdasági kapcsolata. Hiába kértük, adjon lehetőséget arra, hogy betekinthessünk a gazdálkodásba, nem kaptunk semmit. Kértük, tisztázza a helyzetet az önkormányzat tulajdonában lévő létesítményt üzemeltető társasággal, de velük sem rendezte a tartozását, így a legutóbbi Sárvár elleni bajnoki mérkőzésre már a pályát sem kaphatták meg.”

A tartozások miatt az MLSZ kizárta az átigazolásokból a Tatabánya csapatát, és a távozók miatt alig maradt játékos, ezért nem tudott kiállni a csapat a tavaszi idény első három fordulójában.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere is megszólalt az ügyben, elmondta, hogy a többségi tulajdonos által felhalmozott tartozások miatt nincs esély az NB III-as szereplés folytatására.

Ezzel együtt nem szűnne meg a labdarúgás a bányászvárosban: alapjairól szeretnék újjáépíteni a labdarúgást. A város utánpótlással foglalkozó egyesülete, a Komárom-Esztergom megyei bajnokság III. osztályában induló TASK neve megváltozott, Tatabánya Futball Club Egyesület néven folytatják. Az elvárás az, hogy évről évre előrébb lépjenek, és mihamarabb ismét NB III-as csapata legyen a városnak.

A polgármester gondolataihoz csatlakozott P. Nagy László, aki a megye III-as gárda edzője.

„Az első helyen zártuk az őszi szezont, és most már öt pont az előnyünk – mondja a szakvezető. – Jól ment a játék, és a csapat egy 19 éves utánpótlás-együttesnek felel meg, és ezek a fiúk tavasszal tovább fejlődhetnek. Télen erősítettünk, jöttek négyen az NB III-as csapatból, és a 17 éves korosztályból is felhoztunk néhány ügyes srácot. Helyi kötődésű játékosokra számítunk, szeretnénk olyan csapatot kialakítani, melyet rövid idő alatt megkedvelnek a szurkolók. Már nyáron szeretnénk fellépni a megye III-ból a megye II-be. Rossz rágondolni, hogy vége az NB III-as klubnak, de sajnos ez így van jól, mert szörnyű időszakot éltünk át az utóbbi hónapokban. Most előre kell nézni, nem visszafelé.”

Persze nem Magyarországon élnénk, ha valaki ebben a katasztrofális helyzetben nem próbálná meg másra tolni a felelősséget a kialakult helyzetért. A Tatabánya FC együttesét fenntartó kft. többségi tulajdonosa a többi között azzal vádolja a megye III-as csapatot, hogy nem adtak át játékosokat, amikor kiderült, kevesen vannak, és nem tudnak kiállni. A TFCE válaszolt. Mégpedig azt, hogy labdarúgóik játszanak a megyei III. osztályban, valamint az utánpótlás-bajnokságban, és az NB IIIas szereplés túl nagy terhet jelentene a 19 éves futballistáknak. „A TFCE nem kíván asszisztálni egy felelőtlenül gazdálkodó, a kötelezettséget semmibe vevő üzletember érdekeihez” – zárták válaszukat.

Az egykori legendás tatabányai csapat ma már csak emlék az idősebb szurkolók körében, és vélhetően az garantálhatja majd a sikeresebb folytatást, amiről a város polgármestere és a TFCE vezetői beszéltek, hogy végre tiszta körülmények között dolgozhatnak.

Ezt meg kellett lépni, még akkor is, ha csak évek múlva lesz ismét élvonalbeli csapat a városban.

Címkék: magyar foci, Riport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!