Moszkvára és Szentpétervárra figyel a nemzetközi birkózóvilág, amely felocsúdva a sportág 2020-as olimpiai részvételét elkaszáló döntés okozta sokkból, rendkívüli erőfeszítéseket tesz, hogy megmásítsa a NOB-vb álláspontját.

 
Hegedűs Csaba

Előbb az orosz fővárosban tartanak kongresszust és választanak átmeneti elnököt a birkózók, majd a FILA-kongresszus után nem sokkal Szentpéterváron kell érvelniük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezérkara előtt, hogy miért is van változatlanul helye a birkózásnak az olimpiai számok között. A nyomást erősíti, hogy több olimpiai és világbajnok birkózó tiltakozásul visszaküldte aranyérmét a NOB-nak. A FILA jelenleg elnök nélkül van, miután Raphael Martinetti lemondott, sokan őt hibáztatták azért, mert a birkózók nem készültek fel „az olimpiai lefokozásra”. Az ügyvezető elnöki posztot felajánlották Hegedűs Csaba olimpiai bajnoknak, a Magyar Birkózó Szövetség elnökének, aki azonban ezt nem vállalta el. Lapunknak annyit mondott: ősszel Budapesten lesz a világbajnokság és ez egész embert kívánó feladat.

– A végrehajtó bizottság javaslata hideg zuhanyként ért minket, és olyan hirtelen jött, hogy erre nem tudtunk felkészülni – nyilatkozta lapunknak Hegedűs Csaba. – A miértre pedig még ma sincs igazi válasz. Azért is meglepő, mert 2004-ben már a női birkózás is az olimpiai program része lett. Ráadásul fel sem merülhet az érdeklődés hiánya, a londoni olimpia után a legmagasabb szintről kaptunk elismerést. A nemzetközi szövetségnek 173 tagja van, Londonban 71 ország birkózói vettek részt és négy földrészre 26 érem jutott. Most a FILA létrehozott egy előkészítő bizottságot, amelynek japán és török tagja is van, hiszen mindkét országban nemzeti sport a birkózás és a 2020-as olimpiára Tokió és Isztambul is kandidál. A bizottság összeállítja a prezentációt, a reális tényeket, az érveinket, a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, és reményeink szerint májusban Szentpéterváron meggyőzzük a végrehajtó bizottságot arról, hogy a birkózásnak helye van az olimpia programjában.

– Itthon vannak, akik az ön személyes felelősségét feszegetik, Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Liga elnöke lemondásra szólította fel, mondván, mint a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnökségének tagja, része van abban, hogy idáig fajulhattak a dolgok, és ha önként nem mond le, megpróbálják elérni a Magyar Birkózó Szövetség rendkívüli közgyűlésének összehívását. A szövetség főtitkára, Gáspár Tamás szerint viszont a sárdobálás nem vezet sehová, most összefogásra és nem széthúzásra van szükség.

– Engem lehet szeretni és lehet nem szeretni, de azt hiszem, egyetlen dolgot senki sem vitathat, hogy a birkózás az életem. A sportágért, ahogy eddig, ezután is mindent meg fogok tenni, ha pedig sikerül a közgyűlést összehívni, hát állok elébe. Most azonban nem ez foglalkoztat, hanem az, hogy szeptemberben magas színvonalon rendezzük meg Budapesten a világbajnokságot, amelyen több mint száz ország ezer versenyzője vesz részt, ezzel is megmutatva, hogy mennyire népszerű a birkózás az egész világon.

Címkék: sport, birkózás, olimpia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!