A magyar kajak-kenu válogatott múlt hónapban minden várakozást felülmúló eredménnyel, 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta a plovdivi Európa-bajnokságot.

 
Takács Tamara a szövetségi kapitányt is meglepte az Eb-n

Az igazi megmérettetést azonban a jövő csütörtökön kezdődő világbajnokság jelenti, amelyre a csehországi Racicében kerül sor. Az esélyekről Hüttner Csaba szövetségi kapitányt kérdeztük.

– Mint korábbi utánpótlás szövetségi kapitány, számított a fiatalok ilyen jó Eb-szereplésére, például a kajakos Takács Tamara berobbanására a felnőttélmezőnybe?

– Valahol törvényszerű volt, hogy egyszer ők is áttörik a gátat, hiszen a korosztályos vb-ken, Eb-ken és a nagy nemzetközi versenyeken az elmúlt években folyamatosan szállították a győzelmeket és az érmeket. Az is egyértelmű, hogy a női élvonalunk, az „anyai örömök”, illetve a sérülések miatt nagyon meggyengült, hiányzik a sokszoros olimpiai és világbajnok Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Csipes Tamara, és a világbajnok Kárász Anna. Ezért az áttörés most talán egy kicsit könnyebb volt, de arra nem számítottam, hogy a fiatalok válogatókat is nyernek, inkább arra gondoltam, hogy bekerülhetnek a csapathajókba. Arra  viszont számítottam, hogy Tamara, ha egyszer majd fölül tudja múlni önmagát, akkor nemcsak az edzéseken és kisebb viadalokon mutat jó formát, hanem az igazi tétversenyeken is ki tudja hozni magából a maximumot.

– Mennyiben változik a nemzetközi mezőny az Eb-hez képest?

– A kajak-kenu sport általánosságban Európa-központú, a női vonalon kajakban bejön Ausztrália és Új-Zéland, az új-zélandi négyes egység különösen erős, női kenuban maximum egy-két fiatal kínai versenyző kerülhet szóba, de nem hiszem, hogy komolyan veszélyeztetnék a mieink esélyeit. Férfi kajakban is az ausztrálok befolyásolhatják a helyezések sorsát, de úgy vélem most nincsenek olyan formában, mint például a riói olimpián, férfi kenuban pedig egyértelműen a brazil versenyzőkre kell majd figyelni.

– Az Európa-bajnokság után úgy nyilatkozott, reméli, hogy versenyzőink a világbajnokságon még jobb formában lesznek. Hány éremre számít?

– Nem szoktam jóslatokba bocsátkozni, emellett ez egy nagyon fiatal csapat, még az út elején járunk, és nem akarok nagyon nagy terhet rájuk tenni. Akkor lennék elégedett, ha minden szakágban szereznénk érmeket, és egyetlen dolgot várok el, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!