Úgy fest, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) mégis nyilvánosságra hozza a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb-pályázatokkal kapcsolatos visszásságokat vizsgáló jelentést.

A korrupciógyanús ügyben Michael J. Garcia vizsgálódott, aki ősszel el is küldte a FIFA-nak az elkészült 430 oldalas dokumentumot, ám abból végül csak egy 45 oldalas, Garcia szerint ferdítésekkel teli „kivonat” látott napvilágot.

Némi üzengetés és egy elutasított fellebbezés után Garcia a héten feladni látszott a harcot, és le is mondott a FIFA etikai bizottságában betöltött tisztségéről, mire a szövetség némiképp váratlanul bejelentette, közzéteszi a teljes dokumentumot. Most mindenki azt találgatja: ez egy tényleges meghátrálás-e az egyre nagyobb nyomás alá vont FIFA részéről vagy csak egy újabb trükk? A szervezet közleménye ugyanis leszögezi, a jelentés – nevek és egyéb részletek nélküli – nyilvánosságra hozatalára is csak azután kerülhet sor, miután három végrehajtó bizottságbeli tag ellen folytatott etikai vizsgálat lezárult – ennek határidejéről pedig nem szól a fáma.

Sokak szerint a jelenlegi vezetés mellett hiába várunk gyökeres, jó irányba mutató változásokat a labdarúgás csúcsszervezetétől. Sepp Blatter elnöknek egyelőre egy kihívója ismert a jövő évi választásra, a héten éppen magyar klubvezetőkkel egyeztető francia Jerome Champagne.

Címkék: FIFA

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!