Ultrák nélkül is telt házra számítanak a vasárnapi Üllői úti Fradi–Újpest mérkőzésen. A zöld-fehérek elöljárói szerint több mint 20 ezer jegynek van gazdája, és ez bajnoki rekordnak számít a Groupama stadion történetében.

 
Egy régi Fradi-Újpest - Fotó: Beliczay László, MTI

A két klub a legszigorúbb biztonsági szabályokkal próbálja elejét venni, hogy mint oly gyakran a zöld–lila párharcok történetében, ne a futballról, hanem a balhéról essen több szó. Beszélhetünk persze párton belüli ellentmondásról is: miközben Kubatov Fradi-elnök, Fidesz-pártigazgató a zöld-fehér ultrák csoportjaival csatázik szurkolói kártya, vénaszkenner, lecserélt kabala sas ügyében, addig Wintermantel Zsolt újpesti polgármester (Fidesz) tiltakozik amiatt, hogy a lilák szurkolóinak három órával a meccs kezdete előtt ellenőriztetniük kell magukat a Megyeri úton, hogy aztán szervezetten, különbuszokkal irányt vennének az Üllői út felé. Az „embertelen procedúráért” az MLSZ-t tette felelőssé. A labdarúgó-szövetség embere szerint viszont egyértelműen a klubok felelőssége a biztonságos beléptetés és utaztatás. A klubok meg nem akarnak balhét, mert akkor még fizetniük is kell az MLSZ kasszájába. Így aztán az Üllői úton kívül a város két másik pontján is lesz Fradi–Újpest, a Népligetben, ahol a zöld-fehér ultrák, állítólag több ezren tiltakoznak és meccset hallgatnak, hiszen átellenben játszanak, míg Újpest főterén a helyi ultrák gyűlnek, és állítólag kivetítőn nézhetik a derbit. Csak remélni lehet, hogy a stadionból magukat távol tartók nem akarnak másfajta meccset lejátszani.

De essen szó a futballról is! A derbi kitüntető elnevezést leginkább csak a hagyományok indokolják, mert egyébként, ha valaki rápillant az NB I. tavaszi, öt forduló utáni tabellájára, akkor azt látja: 1. FTC… 16. Újpest. Az érintettek számára persze akkor is rangadó, ha az első és az utolsó csatázik.

Helyzetük azonban nem könnyű: a fél 5-kor elkezdődő mérkőzésnek jelentős televíziós konkurenciája akad fél órával később. Kezdődik a manchesteri derbi, a City fogadja a Unitedet. De ha valaki megunná ezt is, akkor megnézheti, hogyan küzdenek a veszprémi kézilabdázók Párizsban a BL továbbjutásért.

Címkék: magyar foci

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!