A társadalmi elégedetlenség a világbajnokság kezdete után egy héttel sem enyhült. Az utcákon egymást érik a tüntetések, az pedig már hónapokkal ezelőtt kiderült, hogy a rendőrség ellentmondást nem tűrő kíméletlenséggel lép fel a tiltakozókkal szemben.

 
Fotó: Cristiano Borges, Reuters

Az alaphangulat egy kifacsart Brian élete-jelenetre emlékeztet, csakhogy a legégetőbb kérdésre már a mérkőzések kezdete előtt mindenki tudta a választ: „Mit nem adott nekünk a FIFA?” A brazil vb valóban kivételes a szövetség történelmében, mivel ez az első helyszín, ahol teljes adómentességet élvezhetnek, nem beszélve a szigorú előírásokról, amik az ország különböző jogszabályait felülírva, monopolhelyzethez juttatják őket.

Bár Brazíliában az erőszakos összetűzések megelőzése érdekében már évek óta tilos a stadionokban alkoholtartalmú italokat árusítani, az esemény egyik fő szponzora, a Budweiser okán ezt a törvényt hatályon kívül helyezték. A torna ideje alatt így egy FIFA-miniállam uralkodhat, ami a teljes profitmaximalizálás érdekében ellenőrzése alatt tartja a véleménynyilvánítás, a gyülekezési jog és a piaci verseny szabadságát, valamint jogában áll gyorsított eljárásban elítélni a rendezvény számára kínos rendbontókat is.

A legabszurdabb intézkedés talán mégis a minden más köztéri esemény megrendezésének tilalma, még akkor is, ha semmi közük nincs a sporthoz. Így lehetséges, hogy bizonyos hagyományosan júniusra eső szabadtéri folklórünnepeket és rendezvényeket is csak a vb után lehet megtartani.

A világbajnokság iránt érzett ellenszenv mégsem árnyékolja be azt a mérhetetlen kötődést, amit a brazilok a foci iránt éreznek.

– Ez a helyzet olyan, mintha a szeretődet hosszú évek szenvedélye után feleségül vennéd. Minden illúzió odavész. Nem szabad – foglalja össze velősen a véleményét a taxisunk hazafelé. Kérdezem, hogy szurkol-e még más csapatnak is a brazilon kívül. Néhány pillanatig hezitál, hogy mit válaszoljon.

– Aki itt született, már mind brazilnak számít. Viszont apám szicíliai, a családja még az 1910-es években jött át. Amerikába tartottak, de nem kaptak végül engedélyt. Először Argentínába mentek, majd itt telepedtek le. Nem tudom megmagyarázni, miért, de én azért szorítok az olaszoknak is. Már ha nem a brazilok ellen játszanak. Az argentinoknak sohasem.

Kérdezi, honnan jöttem, bár az első tippje Amerika, ahogy mindenki másnak is, amint angol szót hallanak. Hungría. Bólogat.

– Puszkász. Az egyik legjobb játékos a világon.

Sértett fejet vág, amikor megdöbbenek, hogy ismeri.

– Puszkászt mindenki ismeri, aki imádja a focit.

LÉGRÁDY ESZTER, Rio de Janeiro

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!