Nagyszerű formaidőzítésről tett tanúbizonyságot szombaton Pars Krisztián, olimpiai bajnok kalapácsvetőnk ugyanis a gyengébb selejtezős eredmény után a döntőben egyéni csúccsal, 82,69 méteres dobással győzött, ezzel 2012 után második Európa-bajnoki aranyának örülhetett.

 
Pars Krisztián - Fotó:Jean-Christophe Bott, MTI/EPA

A szombathelyi atléta legjobbját az utolsó sorozatban, már biztos győztesként dobta, pedig azt megelőzően a világbajnok lengyel Pawel Fajdek alaposan szorongatta.

Pars úgy kezdte a finálét, ahogy kell, hiszen első, 78,11 méteres dobásával gyorsan biztosította, hogy hat kísérlete legyen (az első három kör után ugyanis a leggyengébb négy versenyző kiesik). A második sorozatban aztán a vb-címvédő Fajdek 78,48-cal ugyan túldobta, de egy körrel később Pars stílszerűen válaszolt: 82,18 méteres kísérletével valósággal sokkolta a mezőnyt.

A dobókörből kifelé jövet belefért egy ökölrázás a nézőtéren helyet foglaló Németh Zsolt edzőnek, majd a kamerán keresztül egy kacsintás az itthoniaknak – úgy tűnt, ez az arany már zsebben. Egészen az ötödik körig, amikor Fajdek dobása után a kalapács éppen az első helyezettet jelző vonalra pottyant. Feszült másodpercek után jött a fellélegzés: a lengyel kísérlete „csak” 82,05 volt, 13 centivel maradt Pars az élen. Fajdek nem is tudta még egyszer felpörgetni magát, utolsóra érvénytelent dobott, így biztossá vált, hogy olimpiai bajnokunk visszavágott neki a tavalyi vb-n elszenvedett vereségért. Itt azonban még nem volt vége, Pars utolsóra, már nyomás nélkül tovább javított, 82,69 méterig dobta a szert, amely egyéni csúcs (a régi: 82,49) és a világ idei legjobb eredménye egyben – ezt rendkívül sportszerűen még Fajdek is megtapsolta.

A bronzérmet az orosz Szergej Litvinov szerezte meg, már több mint 3 méterrel lemaradva (79,35).

A verseny krónikájához egyébként hozzátartozik, hogy a fenti történéseket csak visszajátszásokon lehetett látni, az eseményt közvetítő nemzetközi sportcsatorna egyetlen kísérletet sem mutatott élőben, ami mutatja a szakág mostoha voltát a sportok királynőjének berkein belül…

Címkék: atlétika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!