Már-már úgy tűnt, hogy a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzései főként Cristiano Ronaldo látványos ollózós gólja miatt maradnak emlékezetesek, aztán jött a bombameglepetés: a Liverpool 3-0-ra kiütötte a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester Cityt. A „Vörösök” idei menetelésének kulcsfigurája a „Fáraó”, akit egyszer már leírtak.

 

Tavaly nyáron, amikor csak úgy röpködtek az euró-százmilliók a futballátigazolási piacon, még kevesen kapták fel a fejüket arra, hogy a Liverpool mintegy 42 millióért megvásárolta a Roma csapatától Mohamed Szalah-t. Kilenc hónappal és 38 Szalah-góllal később aztán már úgy fest, ez lehet minden idők egyik legjobb ár-érték arányú vétele.

A 25 esztendős egyiptomi játékosról nemrég Jürgen Klopp, a Liverpool edzője is bevallotta, nem gondolta volna, hogy ennyire beválik majd. És hogy menynyire? Nos, a „Fáraó” becenévre hallgató támadó az angol bajnoki góllövőlistát 29 találattal vezeti (a BL-ben 8-at, az FA-kupában további 1-et szerzett), 5-tel megelőzve az elmúlt két szezon gólkirályát, Harry Kane-t. Sőt jelenleg egyik európai topligában sincs nála jobb góllövő: Lionel Messi (Barcelona), Robert Lewandowski (Bayern München) és Ciro Immobile (Lazio) egyformán 26 gólnál tart. A klub szurkolóit pedig Szalah egyéni mutatóinál is jobban érdekli, hogy közben a Liverpool is jó szezont fut. A Bajnokok Ligájában 3-0-s előnyről várhatják a jövő keddi, Manchester City elleni negyeddöntő-visszavágót, és a bajnokságban is BL-be jutást érő helyen állnak – sokkal többen nem reménykedhettek a csapatnál azok után, hogy nyáron a Barca elcsábította tőlük Philippe Coutinhót.

Szalah remeklésében saját elmondása szerint nagy szerepet játszik a bizonyítási vágy, hiszen a mostani már a második angliai próbálkozása, és az első nem sikerült éppen fényesre. 2013-ban a Chelsea igazolta le a Baselből, ám Jose Mourinho nem sok lehetőséget adott neki a bizonyításra. A portugál tréner állítólag egyszer így búcsúzott el tőle egy hosszabb szünet előtt: „szeretném, ha igazi focistaként térnél vissza”. Érdekes egybeesés, hogy Szalah-nak idén Angliában egyetlen kihívója van az év legjobbja címért folyó harcban: Kevin De Bruyne, akiről Mourinho annak idején szintén nagyon gyorsan lemondott még a Chelsea edzőjeként, és aki végül a Manchester Citynél mutathatta meg, mit tud. Mourinho bizonyára azóta százszor megbánta (persze őt ismerve ezt sose vallaná be), hogy nem becsülte meg kettejüket, amíg még az ő játékosai voltak.

Ha valaki lassacskán minden rekordot átír egy klubnál, nem csoda, hogy hamar a szurkolók kedvence lesz, Szalah azonban nem csak a góljaival szolgál rá a szimpátiára. A „Fáraó” azok közé a befutott sztárok közé tartozik, akik nem felejtik el, honnan jöttek: nemrég például közel félmillió fontot, azaz átszámítva mintegy 180 millió forintot adományozott a Nílus torkolatvidékén található szülőfaluja kórházának. Szalah egyébként hívő muszlim, góljait is gyakran a napi ötszöri imához előírt testhelyzetben ünnepli. A Liverpooldrukkerek már egy dalt is költöttek róla, amiben arról énekelnek, ha továbbra is ilyen sok gólt lő, ők is áttérnek az iszlámra. És bár ezen maga Szalah is csak nevetett, azt azért hozzátette, reméli, hogy mindez az elfogadás jele, és az ő népszerűsége segíthet közelebb hozni a klub különböző vallású rajongóit.

 

Bajnokavató hétvége? Bár a klubszezonból még több mint egy hónap hátra van, szombaton két európai csúcsbajnokságban máris eldőlhet az aranyérem sorsa. A könnyebb dolga a 28. elsőségére hajtó Bayern Münchennek lehet, amely 6 fordulóval a vége előtt 17 ponttal áll a Bundesliga élén, így, ha legyőzi a 15.30-kor kezdődő találkozón az Augsburgot, behozhatatlan előnyre tesz szert. Szintén csak idő kérdése Angliában a Manchester City 5. bajnoki címe, igaz, a klubnál alighanem nagyon szeretnék, ha Pep Guardiola csapata már most rövidre zárná a dolgot. A City ugyanis 18:30tól városi rangadót vív a Manchester Uniteddel, és ha nyer, a Vörös Ördögök kénytelenek lesznek elsőként gratulálni riválisuknak. Spanyolországban még kicsit odébb van a „koronázás”, de a Barcelona 9 pontos előnye 8 fordulóval a vége előtt megnyugtatónak tűnik. Igazi harc ott a második helyért lehet, a versenyfutásban pedig kulcsfontosságú a vasárnap 16:15-kor kezdődő Real Madrid–Atletico Madrid derbi.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!