Amikor eljön az év utolsó hónapja, és vele a szokásos női kézilabda-világverseny, a sportág hazai rajongóin valahogy mindig a csodavárás lesz úrrá. „Most bármi lehet” – mondogatják ilyenkor, és bár az utóbbi években többnyire a csalódás jutott osztályrészül, bizakodni a most rajtoló németországi világbajnokság előtt is szabad.

 
A Heidi Löke (szemben) fémjelezte norvégok ellen kezd a magyar csapat a vb-n - Fotó: Vidar Rud, MTI/EPA

A léc nem véletlenül van évről évre magasan, hiszen a kézilabda mára egyértelműen a második legnépszerűbb csapatsportág lett idehaza, amit nemcsak a nézettségi adatok mutatnak, de újabban az anyagi támogatások is. A szövetség és a klubok a legutóbbi idényben például nem kevesebb mint 27 milliárd forintnyi taopénzhez jutottak, ezzel a kézilabda szép csendben elkezdte veszélyeztetni a labdarúgás megingathatatlannak hitt vezető helyét. Eközben a klubok rendre kiválóan szerepelnek a nemzetközi porondon, ami azzal együtt is növeli a válogatottal szembeni elvárásokat, hogy ez – főként a Bajnokok Ligája-címvédő Győrnél – azért nagyrészt a légiósoknak (is) köszönhető.

Az elmúlt időszakban viszont ritkán tudott felnőni a várakozásokhoz a nemzeti együttes, amely utoljára a 2012-es Eb-n, az azóta elhunyt Karl Erik Böhn irányításával állt világverseny dobogóján. A közelmúlt sem valami fényes, a 2 évvel ezelőtti vb-n 11. lett a gárda, ami akkor Németh András szövetségi kapitány állásába került, a helyére kinevezett Kim Rasmussen pedig a tavalyi Eb 12. helyével debütált. Most sem lesz könnyű dolguk a mieinknek, az őket felvonultató B csoport ugyanis az egyetlen, amelyikben 5 európai csapat is szerepel – és „csak” négy juthat tovább közülük.

A nyitó hétvégén jön a két legnehezebbnek ígérkező meccs, a norvég és a svéd válogatott ellen, majd egy szünnap után az egyedüli könnyű falatnak ígérkező argentinok, végül egy újabb pihenőnapot követően a lengyelek és a csehek. Rasmussen az elutazás előtt éppen az utolsó két csoportmérkőzés fontosságát emelte ki: „hosszú a torna, már rögtön az elején arra kell gondolnunk, mi lesz a 4. és 5. meccsünkön, aztán, ha elég jók vagyunk, jöhet a rendkívül fontos 6. és 7. találkozó”. A pozitív kicsengésű nyilatkozattal a dán tréner egyúttal kilátásba helyezte, a szokottnál is többet forgatja majd a csapatot, hogy a sorsdöntő összecsapásokra a lehető legfrissebbek maradjanak a játékosok.

A múlt hétvégén lejátszott norvégiai felkészülési torna egyik fő tanulsága – amellett, hogy a védelem és a kapusok közti összhang még csiszolásra szorul – az volt, hogy a válogatottat még mindig a 34 esztendős csapatkapitány, Görbicz Anita képes leginkább a hátára venni. A BL-címvédő Győr egyébként vele együtt is csak 2 játékost ad a 16 fős keretbe, amelynek gerincét 7 ferencvárosi és 4 érdi kézilabdázó alkotja. A csapatban egyelőre nincs ott az egyaránt sérülésből lábadozó  Tomori Zsuzsa és Szucsánszki Zita, de mindketten edzenek, és mivel a torna alatt 3 cserére is lehetőség van, később még sor kerülhet a bevetésükre.

A csoportmeccseket Bietigheim-Bissingenben játssza a magyar együttes, míg az esetleges nyolcaddöntőnek Lipcse ad otthont.

Odáig persze még el is kell jutni – de mint tudjuk, ahogy mindig, úgy most is: „bármi lehet!”.
 


A VÁLOGATOTT CSOPORTMECCSEI
december 2. (szombat), 20.30
Norvégia–Magyarország
december 3. (vasárnap), 18 óra
Magyarország–Svédország
december 5. (kedd), 14 óra
Magyarország–Argentína
december 7. (csütörtök), 14 óra
Lengyelország–Magyarország
december 8. (péntek), 18 óra
Csehország–Magyarország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!