Lassan minden magyar sikersportágban túl vagyunk az idei világbajnokságon, itt az ideje egyfajta mérleget készíteni. Kár lenne tagadni, olimpiacentrikus ország vagyunk, így összeállításunkban mi is az ötkarikás játékok műsorán szereplő számokra koncentráltunk. Bár voltak nagy vesztesek, jó hír, hogy amíg tavaly Londonban 8 aranyat nyertünk, addig a 2013-as vb-ken 9 gyűlt össze a legfényesebb medálokból! Következzék nyolc arany vízből és vízről, egy a pástról, sikerek Barcelonából, Duisburgból és Budapestről.

  <h1>Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, a férfi vízilabda-válogatott és a párbajtőrcsapat is hozta a sikereket</h1>-
  <h1>Kozák Danuta egyedül és a női kajak négyesben is aranyérmes lett, csakúgy, mint Vajda Attila és a férfi kenu páros, vagyis Vasbányai Henrik és Mike Róbert</h1>-

Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, a férfi vízilabda-válogatott és a párbajtőrcsapat is hozta a sikereket

- – Kép 1/2

A duplázó: Hosszú Katinka

Most már biztos, a 24 éves bajai úszónő életének legjobb döntése volt, amikor a balul sikerült londoni olimpia után otthagyta edzőjét, Dave Salót és Amerikát, hogy itthon, a Vasasban készüljön tovább vőlegénye – idén augusztus 22-e óta férje – Shane Tusup irányításával. Az eredmény megszámlálhatatlan Világkupa- siker, hat világcsúcs, de ami a legfontosabb, két aranyérem a nyári barcelonai világbajnokságról. 200 vegyesen az egész vb egyik legfölényesebb győzelmét aratta, másfél testhosszt vert a mezőnyre, és bár a zárónapra bevallottan elfáradt, utolsó erőtartalékait összeszedve 400 vegyesen is bejött elsőnek. Nem kockáztatunk nagyot, ha az Év Sportolónője címet már most odaadjuk Hosszúnak, aki ha ilyen ütemben fejlődik, a következő évek világsztárja lehet a medencében.

A biztos pont: Gyurta Dániel

Ha év elején számba kellett volna venni, kiktől várunk idén vb-aranyat, sokan bizonyára vele kezdték volna a sort. A Jövő SC-től tavaly az Újpesthez igazoló klasszisunkat azonban nem nyomták el az elvárások, és az sem zavarta meg, hogy edzőjét, Széles Sándort egészségügyi okokra hivatkozva hazaküldték Barcelonából. Ahhoz képest, hogy 2009-ben a római vb-n 1, a 2011-es a sanghaji vb-n 22, tavaly a londoni olimpián pedig 15 századdal nyert, a mostani közel másfél másodperces sikerénél az utolsó hosszt kivételesen már hátradőlve nézhettük. Gyurtáról idén a Fair Play-díja kapcsán is sok szó esett, bizonyítva, hogy nem csak versenyzőként, hanem sportemberként is felnézhetünk rá.

Vissza a trónra: férfi vízilabda-válogatott

Tegyük a szívünkre a kezüket, és ismerjük be, nagyon kevesen voltunk, akik egy éve ilyenkor, az olimpiai 5. hely és Kemény Dénes távozása után megjósoltuk, hogy a csapat az idei vb-n ismét a dobogó legfelső fokán áll majd. Döcögősen is indult a barcelonai torna, a szerbek elleni vereség és az ausztrálok elleni döntetlen után viszont nagybetűs CSAPATot láttunk a medencében, amely a pszichoterrorban is jeleskedő kapus, Nagy Viktor vezérletével két heroikus csatát is megnyert: 11-10 a horvátok elleni elődöntőben és 8-7 a Montenegróval szembeni fináléban. A győzelem tényénél is fontosabb talán, hogy az átlagban öt évet fiatalodó csapatban Bedő, Bátori vagy Vámos személyében jövőbeli vezéregyéniségek is feltűntek. Kemény Dénes 15 éves kapitánysága alatt egy vb-címet nyert, Benedek Tibornak ez máris megvan. Nem bánnánk, ha olimpiai aranyak tekintetében is a nagy előd nyomába eredne!

Az érem tuti: férfi párbajtőrcsapat

2009 óta nem múlt el úgy Európa- vagy világbajnokság, hogy a magyar férfi párbajtőrcsapat ne állt volna dobogóra, és a korábbi ezüst- és bronzérmek után az idei budapesti vb-n végre az arany is összejött! Azon az ominózus augusztus 11-én Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Szényi Péter összeállítású gárda egész nap magabiztosan vívott, az utolsó három ellenfelét egyaránt 4 tus különbséggel győzte le. A csapatban kiváló elegyet alkotnak a „rutinos rókák” és a feltörekvő fiatalok, a siker pedig reményeink szerint a 38 éve Imrét és a 36 éves Boczkót is arra sarkallja, hogy kitartsanak a 2016-os olimpiáig. Egy ottani jó szereplés elégtételt jelentene nekik azok után, hogy Londonban épp férfi párbajtőrben nem rendeztek csapatversenyt.

Az új kajakkirálynő: Kozák Danuta

Közhely, de ettől még igaz, hogy a rendkívül erős magyar női kajakos mezőnyben már a válogatók megnyerése is felér egy világbajnoki címmel, márpedig a 26 esztendős Kozák Danuta idehaza évek óta rendre maga mögé utasít mindenkit 500 egyesen. Sokan féltették, amikor tavaly otthagyta Csipes Ferenc csoportját, és párjával, Somogyi Bélával dolgozott tovább, de ahogy Hosszú Katinkának, neki is bejött a váltás: az olimpia után az idei duisburgi vb-n is megnyerte az 500 egyest, és újra tagja volt az aranyérmes négyesnek. Egyéniben a német Katrin Wagner-Augustint verte fölényesen, legnagyobb ellenfele azonban a következő években nem ő, hanem az immár szerb színekben versenyző Benedek Dalma lehet, aki Duisburgban lekéste a rajtot, így nem lehetett ott a döntőben.

Így is, úgy is arany: női kajak négyes

A 2009-ig a mieinket sújtó német-fóbia után immár zsinórban negyedszer szerzett világbajnoki aranyérmet a magyar női kajak négyes, amely tavaly az olimpián sem talált legyőzőre. Érdekesség, hogy az öt említett versenyt öt különböző összeállításban vívta meg a csapat, a duisburgi vb-n épp Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta ültek a hajóban. „Rakj össze négy magyar kajakos lányt, és garantált az arany” – adhatnánk meg tehát a sikerreceptet, ami bizonyítja, hogy bár az elmúlt időkben „exportáltunk” néhány klasszist külföldre (Benedek, Paksy, Csipes), még mindig egy hajóhosszal a világ előtt járunk.

Hullámhegyen: Vajda Attila

A 30 éves szegedi kenus 1000 méteren a 2004-es athéni olimpián 3., négy évvel később Pekingben 1., tavaly Londonban pedig 6. lett. A 2011-es szegedi vb-n 1., az idei Eb-n 4., de a vb-n már újra aranyérmes. Kész hullámvasút tehát a pályafutása, tavaly a gyenge eredmények mellett még Storcz Botond szövetségi kapitánnyal is vitába keveredett, de idén újra csak a versenyzésre koncentrált, aminek meg is lett az eredménye: Duisburgban féltáv után erősítve végül simán, bő 1 másodperccel előzte meg a nagy rivális német Brendelt. Elmondása szerint a siker egyik kulcsa az volt, hogy együtt készült a Vasbányai, Mike párossal.

A meglepetés: férfi kenu páros

Talán a legváratlanabb Vasbányai Henrik és Mike Róbert kenu párosának (1000 méter) győzelme, amely azon az augusztus 31-én született, ami a magyar sport idei legszebb napja volt, tíz számból ugyanis tízben végzett dobogón magyar kajak-kenus egység. A futószalagon érkező sikerek közepette azért a fiatal duó sikerére a szakma is felkapta a fejét, kenu párosban ugyanis utoljára 2006-ban nyertünk vb-aranyat – még Kolonics György és Kozmann György révén. A jelek szerint tehát a Vajdával közös munkából ők is profitálni tudtak.

Akiknek nem jött össze

Nyolc londoni olimpiai aranyérmesünk közül tehát Kozák Danuta, a női kajak négyes és Gyurta Dániel tudott az idei vb-n is diadalmaskodni, míg másik három bajnokunk, ha nem is nyert, azért a dobogóra felállhatott. A kalapácsvető Pars Krisztián győzelmi szériája sajnos éppen a moszkvai atlétikai vb-n szakadt meg, így be kellett érnie az ezüsttel. Döntő tussal alulmaradt a budapesti vívó-vb elődöntőjében a kardozó Szilágyi Áron, így maradt számára a bronzérem, és ugyancsak harmadik helyen zárta a duisburgi vb kajak kettes 1000 méteres számát a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó.

Bíztunk benne, hogy a dicsőséglistát Berki Krisztián az antwerpeni tornász vb szombati napján még hizlalja, de olimpiai bajnokunk hibázott a lólengés selejtezőjében, így nem került a döntőbe. Rajta kívül egy londoni olimpiai bajnokunk van, akinek idén nem sikerült a vb-n dobogóra állnia: Risztov Éva Barcelonában hasonló taktikával próbálkozott a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban, mint egy éve, ezúttal azonban nem bírta végig az iramot, és a 9. helyen zárt.

Ne feledkezzünk meg róluk!

Gyorsan szögezzük le, van élet az olimpiai számokon túl is, márpedig ezekben is teremtek nekünk babérok szép számmal. Sastin Marianna az 59 kilogrammosok között szerzett aranyérmet a budapesti birkózó- világbajnokságon, pechjére azonban ez a súlycsoport nem szerepel az ötkarikás játékok programjában. A magyar versenyzőnek a riói olimpián 55 vagy 63 kilóban kell majd indulnia, mindkét helyen egy japán birkózóhölgy dominál évek óta, de Sastin a mostani teljesítményére joggal építhet a jövőben.

A kajak-kenu vb-n három magyar arany is született „nem olimpiai számban”, győzött a női 4x200-as váltó, a Szabó, Fazekas páros (1000 méter) és Medveczky Erika (1000 m) is.

A tájfun sújtotta, és amúgy is kaotikus szervezésű tajvani öttusa-világbajnokságon ugyan az olimpia műsorán szereplő egyéni versenyek nem sikerültek a mieinknek, de a férfi váltó aranyérmével gondoskodott róla, hogy ne üres kézzel jöjjön haza a csapat.

Az idei magyar éremtermés ráadásul még gyarapodhat, jövő pénteken kezdődik ugyanis az ökölvívó-világbajnokság, decemberben pedig női kézilabda-vb-t rendeznek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!