Egy évvel a riói ötkarikás játékok után szép lassan minden sportág túl van a maga 2017-es világbajnokságán, amelyen a magyar sportolók főként a második helyeket halmozták. Az olimpiai versenyszámokra koncentráló mérlegre eddig 11 vb-ezüstérem mellett 4 arany és 7 bronz került. Az arányok persze még sokat változhatnak a tokiói olimpiáig, ahol a „szokásosokon” kívül már egy új generációtól, sőt akár egy egészen új sportágtól is várhatjuk a sikereket.

  <h1>Baji Balázs nem teljesen váratlan, de
bravúros bronzot nyert az idei vb-n - Fotó: Antonin Thuiller, AFP</h1>-
  <h1>A jövő nagy bajnoka? Milák Kristóf megérkezett az elitbe - Fotó: Kovács Tamás, MTI</h1>-

Baji Balázs nem teljesen váratlan, de bravúros bronzot nyert az idei vb-n - Fotó: Antonin Thuiller, AFP

- – Kép 1/2

A tavalyi riói ötkarikás játékok után sokakban maradt hiányérzet amiatt, hogy az amúgy tekintélyes 15 érem összesen csak 4 sportágból, az itteni összeállításban is kiemelt úszásból, kajak-kenuból, vívásból és atlétikából jött össze. Az idei, már véget ért világversenyeket mérlegre téve szerencsére e téren jóval kedvezőbb a kép. A budapesti vizes világbajnokságon a férfi vízilabda-válogatott szerzett ezüstérmet, míg az öttusázóknál Földházi Zsófia és Kasza Róbert révén a női és férfi egyéni versenyben is magyar állt a dobogó második fokán a nemrég véget ért kairói vb-n. A nők ráadásul a csapatversenyt meg is nyerték – más kérdés, hogy ez bánatunkra nem olimpiai szám. A birkózók pedig 3 bronzzal tértek haza a párizsi vb-ről, ezek közül Lőrincz Tamás és Kiss Balázs érme az ötkarikás játékok műsorán is szereplő súlycsoportban született.


Egy olimpia utáni év mindig kicsit „átmeneti”, magyar szempontból különösen igaz volt ez idén a kajak-kenura. A válogatott mostani szereplésére erősen rányomta a bélyegét, hogy a csapatból három riói olimpiai bajnoknő is hiányzott: Kozák Danutának júniusban született Zora nevű kislánya, rövidesen Csipes Tamara is anyai örömök elé néz, míg Szabó Gabriellának – többek közt két edzőváltás után – nem sikerült jól az idénye. Ezek után az is megsüvegelendő, hogy a női kajak négyes 500 méteren, soraiban többek közt a 21 esztendős Takács Tamarával, a fenti klasszisok nélkül is aranyérmes tudott lenni a racicei vb-n, ahol azonban ez volt a magyar küldöttség egyetlen, olimpiai számban szerzett elsősége. Aggodalomra persze semmi ok, a fiatalokkal teletűzdelt keret az Eb és a vb összesített éremtáblázatait nézve így sem zárt rossz nyarat – a mostani hiányzók pedig a tervek szerint már jövőre visszatérhetnek. A tokiói olimpián debütál a női kenuszakág, ami számunkra is újabb ötkarikás éremeséllyel kecsegtet.


Az egy évvel ezelőtti olimpián a maguk 4 érmével talán a vívók múlták felül leginkább az előzetes várakozásokat, az egyik legfőbb magyar sikersportág képviselői pedig az idei lipcsei vb-n is kitettek magukért: mindhárom éremből szereztek egyet-egyet. A férfi kard egyéni aranya a riói ötkarikás játékok után ismét magyar nyakba került, csakhogy Szilágyi Áront ezúttal a 24 esztendős Szatmári András „váltotta” a dobogó tetején. A sportággal kapcsolatban a versenyek mellett nyáron a zöld asztal mellől is kaptunk egy jó hírt, a NOB döntése értelmében ugyanis a 2020-as tokiói olimpiától kezdve újra mind a 6 csapatversenyt megrendezik.


„Nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy teher az egész országot a hátamon vinni” – nyilatkozta a budapesti vizes világbajnokság egyik futama után Hosszú Katinka. Szó, mi szó, a mondatot néhányan már akkor is kissé túlzónak találták, de akárhogy is, az idei nyarat elnézve jó esély van rá, hogy a közeljövőben jelentős súlyok kerülnek le a vb-n 4 éremig, közte 2 aranyig jutó Hosszú válláról. A napokban véget ért indianapolisi junior-vb-ről 16 éremmel tért haza a magyar csapat, a felnőttmezőnybe a 100 pillangó ezüstjével már Budapesten berobbanó 17 éves MilákKristóf egymaga 4 aranyat nyert. Mellette a mindössze 15 esztendős Késely Ajna és a 17 éves Németh Nándor is halmozta az érmeket – utóbbi júliusban tagja volt a budapesti vb másik szenzációját hozó bronzérmes 4x100-as gyorsváltónak is. A feltörekvő fiatalokat elnézve remélhetjük, hogy az eddig is jó erőt képviselő magyar úszósporttal kapcsolatban hamarosan senkinek nem jut majd eszébe az „egyszemélyes csapat” kifejezést használni.


Kétségtelenül az idény egyik kellemes meglepetése volt, hogy a maroknyi magyar küldöttség 2 éremmel jött haza a londoni atlétikai világbajnokságról. Utoljára ilyen 2003-ban Párizsban fordult elő, akkor az egy évvel későbbi események miatt rossz emlékű Annus, Fazekas duó jóvoltából. Az igazi nagy durranás a civilben állatorvosként dolgozó Baji Balázs bronza volt 110 gáton, amely egyben az első futószámban szerzett magyar érem a vb-k történetében. Márton Anita dobogós helyezése már közel sem volt ennyire váratlan, mint ahogy a verseny koreográfiája is „szokásosan” alakult: olimpiai bronzérmes súlylökőnőnk az utolsó sorozatban dobta a legnagyobbat, és lépett fel a második helyre. A két, egyaránt békéscsabai színekben versenyző atléta jóvoltából Magyarország úgy-ahogy képes a „sportok királynőjének” térképén maradni.


A tavalyi riói ötkarikás játékok után sokakban maradt hiányérzet amiatt, hogy az amúgy tekintélyes 15 érem összesen csak 4 sportágból, az itteni összeállításban is kiemelt úszásból, kajak-kenuból, vívásból és atlétikából jött össze. Az idei, már véget ért világversenyeket mérlegre téve szerencsére e téren jóval kedvezőbb a kép.
A budapesti vizes világbajnokságon a férfi vízilabda-válogatott szerzett ezüstérmet, míg az öttusázóknál Földházi Zsófia és Kasza Róbert révén a női és férfi egyéni versenyben is magyar állt a dobogó második fokán a nemrég véget ért kairói vb-n. A nők ráadásul a csapatversenyt meg is nyerték – más kérdés, hogy ez bánatunkra nem olimpiai szám. A birkózók pedig 3 bronzzal tértek haza a párizsi vb-ről, ezek közül Lőrincz Tamás és Kiss Balázs érme az ötkarikás játékok műsorán is szereplő súlycsoportban született.


A bevezetőben 11 darab olimpiai számban megszerzett vb-ezüstöt „ígértünk”, akkor hát számoljunk:
úszásban volt 4, öttusában 2, kajak-kenuban, vívásban, atlétikában és vízilabdában 1-1, az összesen csak 10. De akkor melyik a tizenegyedik? Nos, azt egy olyan sportágban kell keresni, amely Tokióban debütál majd a programban: a 3 a 3 elleni kosárlabdában, amelyet idehaza inkább streetballként emlegetnek. A „valódi” kosárpálya felén, egy palánkra játszott gyors, pörgős játék a NOB idei döntése értelmében kerül műsorra, márpedig a női válogatott júniusban ezüstérmes lett a sportág Nantes-ban rendezett vb-jén. Tokióban 8 csapat vesz majd részt a küzdelmekben, Európának várhatóan 3 hely jut, így a tavaly Eb-aranyérmes együttesünknek jó esélye lesz a kvalifikációra. Igaz, mielőtt túlzott reményeket kezdenénk táplálni, a sportágban jártasak figyelmeztetnek, az olimpiai szereplés lehetősége miatt várhatóan a közeljövőben sok klasszis kosárlabdázó próbál majd szerencsét a streetballban, így a mostani elitnek, benne a magyaroknak jelentős új konkurenciával kell majd számolni.



ÖSZEÁLLÍTOTTA: BERÓ ZSOLT
 


Az olimpiai számokban
szerzett magyar vb-érmek
2017-ben


Arany
Hosszú Katinka, 200 méteres
vegyesúszás
Hosszú Katinka, 400 méteres
vegyesúszás
Női kajak négyes, 500 méter
(Takács Tamara,
Medveczky Erika,
Fazekas-Zur Krisztina,
Vad Ninetta)
Szatmári András, kardvívás,
egyéni


Ezüst
Hosszú Katinka, 200 méteres
hátúszás
Cseh László, 200 méteres
pillangóúszás
Milák Kristóf, 100 méteres
pillangóúszás
Verrasztó Dávid, 400 méteres
vegyesúszás
Férfi vízilabda-válogatott
Márton Anita, súlylökés
Férfi kardcsapat
(Szilágyi Áron,
Szatmári András,
Decsi Tamás,
Gémesi Csanád)
Horváth Bence, kajak egyes,
200 méter
Földházi Zsófia, öttusa egyéni
Kasza Róbert, öttusa egyéni
Női 3x3-as kosárlabdaválogatott


Bronz
Hosszú Katinka, 200 méteres
pillangóúszás
Férfi 4x100-as gyorsúszó
váltó (Kozma Dominik,
Németh Nándor,
Holoda Péter,
Bohus Richárd)
Rédli András, párbajtőr
egyéni
Takács Kincső, kenu egyes,
200 méter
Lőrincz Tamás, kötöttfogású
birkózás, 75 kg
Kiss Balázs, kötöttfogású
birkózás, 98 kg
Baji Balázs, 110 méteres

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!