Az utóbbi években sok kerékpárrajongónak az volt a baja a Tour de France-szal, hogy a Sky csapat túlságosan erős, legjobbjuk, Chris Froome pedig így tükörsima győzelmeket arat. Ami azt illeti, a Sky idén minden korábbinál jobbnak tűnik, paradox módon viszont éppen ez kölcsönöz jókora izgalmat a világ legnagyobb presztízsű biciklis versenyének: Froome-nak ugyanis saját csapattársa személyében akad legalább egy nagy kihívója. Sőt Geraint Thomas talán már kicsit több is, mint kihívó.

 

A mezőny a héten 3 kemény szakaszt is teljesített az Alpokban, ezek legnagyobb győztese pedig egyértelműen Thomas volt. A 32 éves walesi versenyző két egymást követő hegyi befutós etapot is nyert, a másodikat a viadal egyik legendás emelkedőjén, az Alpe d’Huez-en. Mindez azért érdekes, mert Thomas a csapata és saját bevallása szerint is „segítőként” érkezett a Tourra, vagyis legfőbb feladata, hogy Froome keze (pontosabban lába) alá dolgozzon. A profi kerékpározás az egyik leghierarchikusabb sportág a világon, ahol egy második számú embernek gondolkodás nélkül fel kell áldoznia saját céljait a „főnök” érdekében. Emlékezhetünk, hogy a Forma–1-ben például micsoda felzúdulást keltett, amikor Rubens Barrichellónak a 2002-es Osztrák Nagydíj célegyenesében át kellett engednie a győzelmet Michael Schumachernek – pedig szigorúan nézve ott is puszta csapatérdekről volt szó. Ehhez képest a bringásoknál teljesen természetes, hogy ha a gárda papíron legjobbja szorult helyzetben defektet kap, a többiek átadják neki a saját kerékpárjukat. Ezek után meglepő, hogy Thomas a hegyeken „támadhatott”, és le is szakíthatta kapitányát, amelynek eredményeként a csütörtöki nap végén 1 perc 39 másodperccel vezette az összetettet Froome előtt (a pénteki szakasz lapzártánk után ért véget). Mivel Thomas két egymást követő napon is akcióba lendült, azt kell gondolnunk, hogy a csapat is áldását adta a kettejük közti éles versenyre. Felvetődhet, hogy a Skynak ezúttal „kényelmetlenebb” lenne, ha a doppinggyanúba keveredett, és csak a rajt előtti napokban felmentett Froome nyerné a versenyt, ezért nem fogják vissza Thomast.

Akárhogy is, az izgalmak várhatóan csak fokozódnak majd, a mezőny ugyanis hétvégén két amolyan átmeneti szakaszt teljesít a Francia-középhegységben (Massif Central), majd a hétfői pihenőnapot követően jönnek a Pireneusok. A végső győzelemre a két eddig említett skyos versenyzőn kívül a holland Tom Dumoulinnek lehet nagy esélye, aki mindössze 11 másodpercre van Froome-tól, vagyis 1 perc 50 másodpercre Thomastól. A semleges szurkolók alighanem annak örülnének legjobban, ha a sárga trikó sorsa végül csak az utolsó előtti napon, a jövő szombati egyéni időfutamon dőlne el.

Címkék: kerékpársport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!