Hiába a világbajnoki cím meg a ragyogó tudás, a piacon nem a német labdarúgók a legdrágábbak.

 
Schürrle, Müller és Götze: a vb-cím ellenére nem robbantottak bankot - Forrás: Profimedia-Red Dot

Németország labdarúgó-válogatottja úgy nyerte el tavaly a világbajnoki címet, hogy az elődöntőben 7-1-gyel intézte el a házigazda Brazília együttesét. De a celebek korszakában valahogyan nem profitált ebből.

Persze mindenki nagyra tartotta és tartja a már-már latinossá átalakított német csapatjátékot, odavolt a hétmillió euróért felépített német vb-faluért, a Campo Bahiáért vagy például azért, hogy Lukas Podolski portugálul vigasztalta a brazil labdarúgókat a Twitteren. (A vendéglátók nyelvére – pontosabban néhány szóra – Vanczák Vilmos rémálma, a brazíliai születésű korábbi német válogatott Cacau tanította meg a keret tagjait a világbajnokság előtt.)

A nagyszerűen előkészített német projekt mindenben bevált, csak a bankszámlák tekintetében nem. Krokodilkönnyeket azért ne tessék hullatni a 21. századi Wundermannschaft legénységének anyagi helyzete miatt, de az tény, hogy a karmester Toni Kroost potom 30 millió euróért szerződtette a Real Madrid, miközben a „királyi klub” több mint háromszor ennyit szurkolt le Gareth Bale-ért. A fődirigens Kroos 30 „milkáját” még a Chelsea-től kiebrudalt világbajnok, André Schürrle is megkapta a Wolfsburgtól… Ennél nagyobb tételre talán csak Thomas Müller számíthatna, ha a Barcelona nem volna átigazolási tilalom alatt (bár a katalán klub, ha nagyon akarja, már a vb után átigazolhatta volna: a Kroosról oly könnyen lemondó Bayern München a modern idők Müllerét miért ne engedte volna el?), és talán felsrófolhatja az árat Marco Reus menedzsere, amennyiben ragyogó kvalitású megbízója végig tud játszani, mondjuk, két hónapot sérülés nélkül.

Mellesleg a vb-győztes kezdőcsapatból Krooson kívül mindössze hárman játszanak külföldön: Özil (Arsenal), Khedira (Real Madrid), Klose (Lazio). De hát hol vannak a „német” pénzek a bale-i, messii, cristianoronaldói, neymari, luissuarezi magasságoktól? Pedig a beilleszkedni eddig sehogyan sem tudó, harapós csatár mintha csak azért lenne Barcelonában, hogy megnehezítse Messi és Neymar dolgát… (Ám a két virtuózt még a „beépített” ember sem képes zavarba hozni.) Az uruguayi játékos mégis jóval többet kóstál, mint bármelyik német világbajnok. Csöndesen hozzáteszem: így van ezzel az a David Luiz is, aki az 1-7 elszenvedőinek egyike volt, de 60 millió eurót utalt át érte a PSG a Chelsea-nek.

A világ jelenlegi legdrágább válogatottja egyébként az az argentin együttes, amely a vb döntőjében alulmaradt a német csapattal szemben. A dél-amerikai ország keretének összértékét 550 millió euróra becsülik, a Messi (120), Higuain (40), Agüero (45) csatárhármas több mint 200 millióra van hitelesítve. Papíron. A pályán a mesebeli támadók 2, azaz két gólt értek el a világbajnokság egyenes kieséses szakaszának négy mérkőzésén (1-0, 1-0, 0-0, 0-1). Az értékmeghatározók szemében a brazilok sem sokat vesztettek, hiszen 518 millióra taksálják őket. A spanyolok két részletben produkáltak 1-7-et a világbajnokságon (Hollandia 1-5, Chile 0-2), de így is 489 millióval állnak. S az új fiúk közül Isco 45, Koke már 50 milliót ér. Igaz, Mario Götze esetében is 50 millióval kalkulálnak, de kérdés, megad-e ennyit bármely klub a vb-csúcstalálkozót eldöntő futballistáért.

Ezzel együtt nálam „nyert” a sármoffenzíva, 1974 óta nem láttam ilyen lenyűgöző német csapatot. Sőt a stílust illetően a mai gárda még a Maier-, Beckenbauer-, Overath-, Gerd Müller-féle supergruppén is túltesz.

De gondolhatok bármit, magam leginkább kis tabáni törzsvendéglőmben szoktam mondani: fizetek!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!