Déjà vu érzés foghatta el a kézilabdarajongókat Ljubomir Vranjes hét eleji menesztésének hírére, a Veszprém férfi csapata ugyanis három éve is alig néhány héttel a szezonrajt után vált meg aktuális edzőjétől.

 

Az akkori „beugró” majdnem mennybe ment, hogy aztán az idény mégis katasztrofális véget érjen. Hogy most mi lesz, azzal kapcsolatban egyelőre sokkal több a kérdés, mint a válasz.

Kezdjük azzal, ami biztos. A Veszprémet 2017 nyara óta dirigáló Vranjes a csalódást keltő előző idényt még valahogy „túlélte”, de a mostani gyenge Bajnokok Ligája-rajtot már nem. Ráadásul, ami a Barcelona és a Vardar Szkopje elleni vereségek tényénél is rosszabb, a nevek alapján bombaerős keret kilátástalan játékot mutatott az utóbbi mérkőzéseken. A svéd tréner helyét megbízott edzőként a klub egykori legendás irányítója, Gulyás István veszi át, aki, mint mondta, egyelőre csak erre a hétre tervez. Ez a néhány nap azonban kulcsfontosságú is lehet, a bakonyi gárda ugyanis szombaton 15 órától a fehérorosz Meskov Breszt vendége lesz, egy újabb vereséggel pedig még messzebb kerülhet attól, hogy előkelő helyen zárja a csoportkört, ami fontos lenne, ha a csapat nem akar már a majdani egyenes kieséses szakasz első körében sztárcsapatba botlani.

A válás ráadásul nem sikerült túl elegánsra, Vranjes ugyanis távozófélben egy svéd napilapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, érkezésekor a játékosok 90 százaléka nem élt sportemberhez méltó életet, és többek közt az alkoholfogyasztás is komoly problémákat okozott a csapat háza táján. Ezek után Gulyás István legfontosabb feladata most alighanem az, hogy „rendet tegyen” az öltözőben, nem véletlen, hogy ebben a helyzetben Carlos Pérezt kérte fel másodedzőnek – ha valakinek, az egykori világklasszis közönségkedvencnek lehet tekintélye a csapaton belül.

A Veszprém utoljára 2015-ben vált meg ilyen hamar az edzőjétől, a spanyol Carlos Ortegának akkor az első BL-meccs, a Plock elleni döntetlen után kellett mennie. Akkor honfitársa és korábbi segítője, Xavi Sabaté lett a beugró, aki egészen a döntőig vezette az együttest – a Kielce ellen 9 gólos előnyről elbukott finálét azonban a legtöbb drukker szeretné elfelejteni. A helyzet most annyiban más, hogy Vranjessel együtt a komplett stábja is távozott, azaz akár véglegesítik a Gulyás–Pérez párost, akár új szakember érkezik, egy az előd kénye-kedvére összevásárolt és általa felkészített keretet kell átvenni menet közben, „kívülállóként”.

A történet korántsem mellékes szála, hogy Vranjes a magyar férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját is betölti – azaz úgy fest, csak töltötte, a Magyar Kézilabda Szövetség ugyanis pénteken bejelentette, nem vele képzeli el a folytatást. Mindez persze nem meglepő, hiszen könnyű elképzelni, hogy az említett, „alkoholproblémákat” pedzegető interjú után milyen hangulat uralkodott volna a válogatott öltözőjében… Az, hogy ki készíti fel az együttest a jövő januári, az olimpiai kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú vb-re, egyelőre kérdéses.

FOTÓ: ALEX HEIMKEN, AFP

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!