Moszkvára figyel a vívótársadalom, mert az orosz főváros ad otthont a július 15-én, szerdán kezdődő vívó-világbajnokságnak, amely igen fontos állomása az olimpiai kvalifikációnak. Magyar pengeforgatónak utoljára 2007-ben sikerült egyéni világbajnoki címet szerezni a párbajtőröző Kulcsár Krisztián révén. Továbbra is húzó ágazatunk a párbajtőr, legutóbb 2013-ban a férfi csapat lett aranyérmes, a budapesti vb-n. A moszkvai esélyekről Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitányt kérdeztük.

 
Márton Anna

– Az európai nemzetek mellett már hosszabb ideje a legjobbak között szerepelnek az ázsiai és amerikai vívók is. Milyen reményekkel vágnak neki a vb-nek?

– Több fegyvernemben is ott vagyunk a világranglista élmezőnyében, hogy csak a kardozó Szilágyi Áront és Decsi Tamást, a párbajtőröző Boczkó Gábort és Szász Emesét, illetve a tőröző Mohamed Aidát említsem. Ennek azért is van jelentősége, mert a ranglista 1–16. helyezettjének nem kell selejtezőt vívnia.

– A magyar csapatból kinek adja a legnagyobb esélyt arra, hogy egyéniben aranyérmet nyerjen?

– Jósolni nem szeretek, mert a vívás az idegek harca, ahol a pillanatnyi jó forma vagy egy pillanatnyi kihagyás eldöntheti a csörte kimenetelét, de egyértelműnek tűnik, hogy az idei júniusi montreaux-i Európa-bajnokságon nagyszerű vívással egyéni Európa-bajnoki címet szerző Szilágyi Áron a legesélyesebb. Az Eb idei bronzérmeseinek, Szász Emesének, Mohamed Aidának és Boczkó Gábornak is jó esélyük van arra, hogy a legjobbak között végezzenek, Decsi Tamás és a női tőrben Varga Gabriella is odaérhet, és annak is örülnék, ha női kardban a fiatal Márton Anna a döntőbe kerülne.

– Több fegyvernemben is igen fontos a csapatversenyek végeredménye, már ami a riói kvalifikációt illeti.

– A férfi kard és a női tőrcsapat a rotációs rendszer miatt nem szerepel 2016- ban az ötkarikás játékok programján, itt vívóink csak egyéniben tudják magukat kvalifikálni, és maximum két-két versenyző kerülhet ki az olimpiára. Moszkvában a férfi párbajtőr, a női párbajtőr és a női kardcsapatnak kellene jól szerepelnie, mert csapatban eddig nem túl kedvező a helyünk a világranglistán. Bravúrra lenne szükség, hogy bekerüljenek a legjobb négy közé, és ha sikerülne érmet szerezniük, nagyot nőnének az esélyek arra, hogy ott legyenek Rióban.

A szövetségi kapitány szerint a női kardban szép pályafutás előtt áll Márton Anna (képünkön), aki a korosztályos világversenyeken már letette a névjegyét, junior világbajnok és háromszoros korosztályos kontinenselső.

Az MTK 20 éves versenyzője lapunknak elmondta, hogy ötödikes korában az általános iskolában volt egy szakkör, ahol a gyerekek kipróbálták a kardvívást, ami nagyon „menő dolognak” számított, innen került az egyesületbe. Közbevetésünkre, hogy igen fiatalon lett „kardos menyecske”, így válaszolt: „ha nem a természetemre gondol, akkor igen, mert úgy érzem, hogy nyugodt versenyzőalkat vagyok, és úgy tudom, mások is így tartják rólam. Ám ha kell, a páston keményen forgatom a kardot”. Panka jelenleg a 14. helyen áll a világranglistán, így Moszkvában nem kell selejtezőt vívnia és nagyon reméli, hogy jó eredményt tud elérni. Az ellenfelekről szólva kiemelte, hogy ebben a szakágban is egyre több nemzet jelentkezik, az egyéni világranglistát egy ukrán vívó vezeti, de nagyon jók az oroszok, nem beszélve a kétszeres olimpiai bajnok amerikai kardozóról, Mariel Zagunisról. A franciák is megerősödtek, főleg csapatban. Kérdésünkre, hogy a mi női kardcsapatunk vajon ott lesz-e Rióban, így fogalmazott: „A világranglistán jelenleg elfoglalt helyünk nem tükrözi azt, amire igazán képesek vagyunk. Szerintem sokkal több van bennünk, persze egy-két bravúr nem lesz elég, konstans helytállásra van szükség. Ezért sokat dolgozunk, és nagyszerű csapategység van kialakulóban.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!