Bár a spanyol labdarúgó-válogatott nyolc év után először szenvedett vereséget selejtező mérkőzésen, a szlovákok elleni 2-1-es zakó aligha veszélyezteti a csapat Eb-részvételét: Szlovákia, Ukrajna, Macedónia, Fehéroroszország és Luxemburg mellől vélhetően így is könnyedén elcsípik a biztos kijutást érő első két hely valamelyikét.

 
Iker Casillas - Potya potya hátán. Meddig tart a bizalom?

A Zsolnán játszott találkozó legnagyobb vesztese alighanem Iker Casillas lehet, akit a szurkolók és a média egyértelműen a meccs bűnbakjának kiáltott ki. Mi tagadás, a Real Madrid kapusa az első szlovák gólt, Kucka „világvégéről” megeresztett szabadrúgását, alaposan elnézte, valósággal elugrott a labda elől.

Az esetről a lefújás után Vicente del Bosque szövetségi kapitány, rendkívül diplomatikusan így nyilatkozott: „nem láttam pontosan a kispadról, de furcsa röppályát írt le a labda”.

Megvédte tehát némiképp hálóőrét, azonban, hogy a továbbiakban is kiáll-e mellette, az vasárnap 20:45-től derül ki, amikor a spanyolok Luxemburgban lépnek pályára. Azon a találkozón a többség, úgy fest, már David de Geát, a Manchester United kiváló formában lévő kapusát látná a kezdőcsapatban.

A Marca spanyol sportnapilap online szavazásán például a voksolók 83 százaléka állt a „trónkövetelő” mellé. Casillas számára nem ismeretlenek a hasonló kínos helyzetek. A néhány éve még több-kevésbé „közmegegyezéssel” a világ legjobbjának tartott kapus kálváriája 2012-ben, José Mourinho madridi edzősködése alatt kezdődött.

A portugál tréner előbb Adannak, majd Diego Lópeznek szavazott bizalmat Casillasszal szemben, aki az elmúlt szezonban (immár Carlo Ancelotti keze alatt) csak a kupameccseken jutott szóhoz a Realban. Azokon viszont eleinte nagyszerűen védett, 962 perces góltalansági szériája is volt, ám az idény vége rémálomszerűre sikerült. Előbb a BL-döntőben hibázott majdnem végzeteset, a világbajnokságon pedig élete legpocsékabb teljesítményét nyújtotta Hollandia, majd Chile ellen. Idén aztán hiába lett ismét első számú kapus a Realnál egy hónapja megtörtént az elképzelhetetlen: az Atlético elleni bajnokin a Bernabéu közönsége egy bekapott gól után kifütyülte kedvencét, a klub első csapatát 15 éve szolgáló legendát.

Néhányan talán most azt mondják, Casillas már emberemlékezet óta ott van a világ élvonalában, talán mostanra eljárt felette az idő. Már egyes futballszakértők sem félnek leírni vele kapcsolatban olyan kifejezéseket, mint hogy „már nem elég dinamikusan mozdul ki a beadásokra” vagy egyszerűen csak „megkoptak a reflexei”. Igen ám, de még mindig csak 33 éves, vagyis kapus lévén még néhány évet védhetne a legmagasabb szinten. Félő azonban, hogy az utóbbi két év hányattatásai nem múltak el nyom nélkül, mentálisan nincs épp a csúcson, magabiztosságát kikezdte a gyakori mellőzés és a kritikák.

Öt spanyol bajnoki címmel, két kupagyőzelemmel, három Bajnokok Ligája trófeával, két Eb- és egy vb-arannyal a háta mögött akár vissza is vonulhatna, de mint korábban elmondta, vissza akarja szerezni a helyét a legjobbjak sorában. Kérdés, kap-e rá lehetőséget?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!