Vereséggel mutatkozott be új csapatában, a Los Angeles Lakersben a jelenkor legjobb kosárlabdázójának tartott LeBron James.

 

A kaliforniai együttest magyar idő szerint péntek hajnalban a Portland Trail Blazers győzte le 128-119-re az NBA első fordulójában. A mérkőzésen James 26 pontig, 12 lepattanóig és 6 gólpasszig jutott, vagyis nem játszott rosszul, bár magához képest kiemelkedően se. És bár egy meccsből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, az eredmény és a Lakers játéka alapján aligha ez lesz az az idény, amikor meglévő három bajnoki címe mellé megszerzi a negyediket. Más kérdés, hogy nem is feltétlenül ezért szerződött Los Angelesbe.

A 33 esztendős James a nyári holtszezonban a Cleveland Cavalierst elhagyva 4 évre 154 millió dollárért, vagyis átszámítva csaknem 45 milliárd forintért írt alá Los Angelesbe. Sokan most tőle várják, hogy a patinás, de évek óta csak szenvedő, az elmúlt öt idényben rájátszásba se jutó együttest újra nyerő pályára állítsa – való igaz, az utóbbi évek tanúsága szerint, ha valaki, ő képes lehet kis túlzással egymaga elcipelni egy csapatot a döntőig. Egyesek szerint azonban a mostani döntésénél nem az újabb címek lebegtek a szeme előtt, hanem már az aktív pályafutása utáni évekre gondolt. A nem éppen az amerikai gazdaság epicentrumának számító Clevelandből egy vérbeli világvárosba került, ahol már jelenleg is több pénzügyi érdekeltsége van, így az egyik legjobb helyen van, hogy saját „brandjét” tovább építse. Ráadásul a Lakersnél adott is egy kiváló példa James előtt: a klub korábbi legendája, Magic Johnson ugyanis visszavonulása óta dollármilliárdokat érő cégbirodalmat épített.

Azért akad egy kis a motivációja, hogy mégse hagyja abba egyhamar, fia, a 13 éves, óriási tehetségnek kikiáltott LeBron James Jr. ugyanis hat éven belül bekerülhet az NBA-be, márpedig apa-fia páros még sosem játszott egyszerre a ligában. James fizikai állapotát elnézve, súlyos sérülés nélkül, összejöhet nekik a történelmi tett – feltéve persze, hogy a fiú töretlenül fejlődik tovább.

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!