Néhány évvel ezelőtt még alighanem a legfanatikusabbak, a sport világát a legapróbb részletekig nyomon követők is csak vakarták volna a fejüket, ha azt kérik tőlük, említsenek valamit, ami a sporttal és Érd városával kapcsolatos.

 
A sportcsarnok átadása

A 65 ezer lakosú megyei jogú város jókora fehér folt volt a magyar sport térképen, főleg ha a hozzá hasonló méretű városokkal, Kaposvárral, Veszprémmel vagy Egerrel hasonlítottuk össze, amelyek egy vagy több sportágban is fellegvárnak számítanak. A helyzet azóta sokat javult, Érdnek ugyanis három szezon óta NB I-es női kézilabdacsapata van, amely az előző bajnokságot a harmadik helyen zárta. Az együttes a következő szezont már új otthonában, a város 2006 augusztusában épült, ám azóta üresen álló sportcsarnokában kezdi, amelynek hétéves kálváriája a múlt héten zárult le.

A 2200 fő befogadására alkalmas sportcsarnok annak idején, T. Mészáros András polgármester szavaival élve, „félresiklott PPP-konstrukcióban” készült – azaz az önkormányzat és a magántőke együttműködése nem sikerült épp ideálisra. A csarnokot az azóta UniCredit néven működő HVB Bank építtette fel, ám a 2006 őszén megválasztott új városvezetés az előzetes tervekkel ellentétben nem bérelte ki, mondván az előző testület által megkötött szerződés előnytelen a városnak. Az akkori hírek szerint a bérleti díj évi 300 millió forint lett volna – miközben a számítások szerint egy ilyen létesítményből legfeljebb évi 10-12 milliós bevételt lehet remélni. Hosszas pereskedés után végül egyezség született, a város ennek értelmében 1,3 milliárd forintért megvette az épületet (ez a hírek szerint kevesebb, mint amennyibe a banknak került a beruházás). Az összeget az önkormányzat által adott 462 milliós tagi kölcsönből, valamint TAO-pénzekből finanszírozzák. Mint azt az üzemeltetők lapunknak elmondták, azt továbbra sem szabad elvárni, hogy az egy – még át nem adott – uszodát is magában foglaló komplexum nyereségesen működik majd, ám a városnak áldoznia kell a tömegsport, valamint a nagy terveket szövögető női kézilabdások oltárán.

A Szabó Edina által irányított érdi csapat a bajnoki bronzéremnek, valamint a Győr Bajnokok Ligája-győzelmének köszönhetően%2

Címkék: sport, kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!