A nagy visszatérő – így emlegetik Alekszejev Tamarát, aki a mexikói öttusa-világbajnokságon Kovács Saroltával és Földházi Zsófiával csapatban, sorozatban harmadszor lett világbajnok. Pályafutása korántsem volt zökkenőktől mentes. A sikerek mellett erről is beszélgettünk az Alba Öttusa SE 29 éves versenyzőjével.

 

– A mexikói vb előtt Olaszországban a hegyekben edzőtáboroztak, hogy hozzászokjanak a magaslathoz, hiszen Mexikóváros több mint 2000 méterrel a tengerszint felett fekszik. Nagyon kevés volt a levegő? 

– Ha turistaként sétálgat az ember, akkor ezt nem lehet észrevenni, viszont, ha egy versenyen kell teljesíteni, már érezhető az oxigénhiány. Azért nagyon jól futottam, és az úszás sem volt annyira rossz. 

– Úgy tudom Kovács Sacival együtt gyomorbántalmakkal küszködtek. Ez mennyire hatott ki az egyéni eredményekre? 

– A verseny előtt, sőt még alatta is eléggé megviselte a szervezetemet, ehhez képest örülök annak, hogy egyéniben 14. lettem, bár az zavar, hogy ennél előbbre is végezhettem volna. Nem is fizikálisan, inkább fejben kellett volna ezt jobban megoldanom, szerintem mentálisan fáradtam el a betegségtől.

– Hétéves volt, amikor az Alba Volán SC öttusaszakosztályában elkezdett sportolni. Miért választotta az öttusát? 

– Iskolás koromban az úszásnál „toboroztak” minket öttusázni. Én megkérdeztem, hogy mi van benne, felsorolták a lovaglást is, én pedig imádtam az állatokat, a lovakat. Igaz, mire legközelebb lovat láttam, addig öt év telt el, de én ezt akkor még nem tudtam. 

– Sikerrel végigjárta a szokásos utat a kéttusától az öttusáig. 2006-ban már a felnőttek világbajnokságán is szerepelt, majd 2008-ban kétéves kihagyás következett. Ennek mi volt az oka?

– Szerintem besokalltam egy kicsit, úgy éreztem, túl sok volt az edzés. Bár éppen kezdtek jönni az eredmények, de akkor nem ezt tartottam a legfontosabbnak, ott volt az érettségi meg a barátok, a haverok. 

– Két év nagyon sok kihagyás az öttusában. Egy sportvezető úgy fogalmazott, vagány dolog volt a visszatérése. Vagánynak tartja magát?

– Ha azt nézem, hogy hathét év kemény munkája kellett ahhoz, hogy visszaszerezzem a megfelelő állapotot, és beérjen az eredmény, akkor igen. Viszont, ma már jobbnak látom, hogy akkor kihagytam, mert most nem érzem magam kiégettnek, és úgy gondolom, még jó pár évig tudom ezt a sportot űzni. 

– Ez az éve igazán sikeres, a világkupa-viadalokon is szerzett érmeket, a világbajnoki arany pedig nagyon szépen csillog. Van hiányérzete? 

– Csapatban vagyok Európaés világbajnok, de egyéniben még nem sikerült dobogóra állnom.

– Azt nyilatkozta, a riói olimpiáról ugyan lemaradt, de Tokióban ott szeretne lenni. Mikor kezdődik a kvalifikációs időszak? 

– Nálunk csak jövőre, az idei eredmények még nem számítanak bele. A 2019-es budapesti világbajnokság viszont már olimpiai kvalifikációs viadal lesz. 

– Idén lesz még versenye? 

– Jövő héten kezdődik Budapesten a katonai öttusa-világbajnokság, azon indulok. 

– Ezek szerint katona? 

– Még nem egészen, a napokban írjuk alá a szerződést, de nagyon remélem, hogy sikeres „regruta” leszek.

FOTÓ: KOVÁCS TAMÁS, MTI

 

Címkék: lovaspóló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!