„És három éve még nem tetszettek tudni, hogy Katarban nyáron 45-50 fok van?” – nagyjából ugyanez a kérdés fogalmazódik meg mindenkiben, aki nyomon követi a 2022-es futball világbajnokság rendezése körüli hercehurcát.

 
Klimatizált stadion? (katari látványterv)

Egyre többen hangoztatják ugyanis, hogy a közel-keleti országban június-júliusban, azaz a torna hagyományos időpontjában embertelen lenne mérkőzéseket játszani, és a szurkolók is nehezen viselnék, hogy a hőmérséklet még éjszaka sem megy 35 fok alá. Éppen ezért egyre reálisabb lehetőségként vetődik fel, hogy a vb-t télen bonyolítsák le, ami azonban teljesen felborítaná az adott év futballnaptárát, ezért nehéz lesz lenyomni a bajnokságok képviselőinek torkán. Egyelőre a katariak kitartanak a nyári rendezés mellett, mint mondják, ha kell, készek a stadionok mellett egyes köztereket is légkondicionálttá tenni. Ez persze még jobban megdobná a már most is rekordméretű, 200 milliárd dollárra, azaz 44 ezermilliárd forintra taksált költségeket – bár ez aligha jelent akadályt a kis olajemírségnek.

A napokban egyébként Sepp Blatter FIFA-elnök meg is adta a választ a cikk elején feltett költői kérdésre, amikor beismerte, a 2010-es döntés előtt az európai vezetők azt javasolták FIFA-képviselőiknek, hogy szavazzanak a katari pályázatra, mert üzleti érdekeltségeik vannak az országban. Francia lapok már korábban megírták, hogy az UEFA-vezér Michel Platini a francia elnök társaságában tárgyalt katari képviselőkkel 2010-ben, nem sokkal később pedig a katariak megvették az azóta euró-százmilliókért megerősített PSG-t. A FIFA egyébként felállított egy etikai bizottságot, hogy kivizsgálják, voltak-e szabálytalanságok, vesztegetések, a katari pályázat megszavazása előtt, ám eredmény, mily meglepő, még nincs. Egyes vélemények szerint a korrupciógyanú és az egyéb bonyodalmak miatt jelen helyzetben, 9 évvel a torna előtt még el is lehetne venni a rendezési jogot Katartól.

Ez az idő azonban még a katariaknak is elég lehet arra, hogy lehűtsenek mindent: stadiont, közteret és a kedélyeket is.

Címkék: sport, labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!