A háromszoros olimpiai, 31-szeres világbajnok Kovács Katalin kimaradt az augusztus végi milánói világbajnokságra utazó magyar válogatottból. Kajak egyes 500-on nem sikerült beverekednie magát a legjobbak közé; kajak kettesben 500 méteren lett volna esélye, de az első válogatón a párja, Douchev-Janics Natasa emlékezetes módon feladta a versenyt, így elszállt a lehetőség. Minden idők legeredményesebb női kajakosától azt kérdeztük, hogyan éli meg, hogy nem utazhat a kvalifikációs vb-re.

 
Kovács Katalin

– Elsősorban magamra vagyok mérges, mert idézőjelben szólva nem engedhettem volna meg magamnak, hogy megsérüljek. A felkészülés során ínhüvelygyulladással küszködtem, és a magyar mezőny annyira erős, ilyenkor nincs nagyon esély arra, hogy a világbajnoki csapatba kerüljek.

– Az első páros válogatón a futam közben Natasa váratlanul letette a lapátot, ezután szétváltak. Ez a barátságukra is kihatott?

– Egyáltalában nem, de ezen már túl vagyunk, nem érdemes ragozni.

– Az olimpiai részvételt nyilván nem adja fel.

– Nem. Kozák Danuta és Kárász Anna kiemelkedik a magyar női mezőnyből, és Fazekas-Zur Kriszta is a kiemelkedő versenyzők közé tartozik, de az utánuk következő négy-öt-hat lány közel azonos szinten van. Nem hiszem, hogy abszolút esélytelen lennék, nehéz a feladat, de szeretnék bejutni a riói csapatba.

– A nemzetközi mezőnyben megszoríthatják a magyarokat?

– Nem gondoltam volna, hogy például Danát le lehet győzni, és lám, jött egy fiatalabb versenyző, Kárász Anna, akinek a válogatókon ez többször is sikerült. Tehát nem arról van szó, hogy egyszer elsült a keze. Ez benne van az élsportban, hazai és nemzetközi szinten is. Ennek ellenére azt mondanám, hogy egyértelműen a magyar lányoké a vezető pozíció.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!