Kemény Kutya Futam - más szóval: Hard Dog Race (HDR). Október 1-jén egy vadonatúj sportág első versenyét rendezik Piliscséven. A HDR ötletgazdája és kezdeményezője egy veterán magyar katona, Púza András. Afganisztánban dolgozott kutyavezető tűzszerészként. Az évek során megtapasztalta, milyen együtt dolgozni egy négylábú társsal, kemény körülmények között. Innen a HDR ötlete: 6 kilométeres, extrém akadálypályás futóverseny, amelyet kutya és gazdája együtt teljesíthetnek.

 
Hard Dog Race - Illusztráció

„A pálya nem lesz könnyű, de sem a kutyának, sem a gazdának nincs szüksége speciális előképzettségre – mondta a Vasárnapi Híreknek Púza András. – Az akadályokat úgy alakítottuk ki, hogy azokon bármilyen kutya képes keresztülmenni. Ha egy kutya fel tud menni a lépcsőn vagy felfutni egy dombra, akkor ezt is tudja teljesíteni.”

A szakember szerint a kutyák nem kényszernek, hanem játéknak fogják fel a HDR-t, amely alkalmazkodik a testfelépítésükhöz.

„A versenyszabály lehetővé teszi, hogy a páros ember tagja segítsen a kutyájának. Ha szemmel láthatóan nem akarja teljesíteni az akadályt, a gazda ölbe veheti, és így együtt küzdhetik le azt. Sőt! Extrém esetben ki is kerülhetik az akadályt, ilyenkor 30 guggolást kell végeznie a gazdának.”

A Hard Dog Race egyébként nemcsak az extrém versenyről szól, hanem a felelősségteljes kutyatartásról is. A támogatók között ott van több kutyamenhely, amelyek örökbefogadó napot tartanak a verseny napján Piliscséven.

A versennyel kapcsolatos információk itt érhetők el: www.harddograce.hu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!