„Egyre hevesebb a meccs” – írta a héten Magnus Carlsen sakkvilágbajnok az Instagramon meghökkentő szelfije alá. A fotó véraláfutással, felrepedt szemöldökkel ábrázolja a címvédésért küzdő norvég nagymestert.

 

A londoni vb-döntő valóban izgalmas, de szerencsére sportszerű, vagyis a sérülést nem a sakktáblánál szerezte egy vezércselt követő eldurvuló vitában. A hét eleji szünnapot aktív pihenésre szánta a 27 esztendős játékos, a barátaival focizott, és meccs közben összefejelt az ellenféllel. A sebei ellenére még olcsón megúszta, ha agyrázkódást szenved ugyanis, kénytelen lett volna feladni az amerikai Fabiano Caruana elleni párosmérkőzést.

Így viszont a szeme fölött sebtapasszal ugyan, de 4-4-es állásról folytatni tudta a kihívója elleni párharcot. A finálé addigi menetén Carlsen sérülése sem változtatott, az előző nyolc partihoz hasonlóan a kilencedik és a tizedik is remivel fejeződött be. Pedig a 9. fordulóban úgy tűnt, megtörik a jég. A világos bábukkal játszó Carlsen a 9. lépésben meglepte ellenfelét, kedvező helyzetbe került, ám végül mégsem tudta győzelemre váltani az előnyt. „Úgy éreztem, kényelmes előnyöm van, de aztán elszúrtam. Gyenge voltam” – mondta a mérkőzés után látható csalódottsággal. Ugyanakkor elismerte, nem a fejét ért ütés zavarta meg a játékban.

A két nagymester újra megmérkőzik a brit fővárosban szombaton, majd hétfőn. Ha 12 parti után még mindig egyenlő az állás, akkor november 28-án, szerdán rapid játszmákkal döntenek a világbajnoki cím sorsáról. Ezt Carlsen először 2013-ban hódította el, azóta már harmadszor védheti meg. A  26 éves Caruana győzelme esetén csaknem fél évszázad elteltével a sportág első amerikai világbajnoka lenne a felejthetetlen különc zseni, Bobby Fischer után.

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!