A 21 éves Tótka Sándor és a 29 éves Molnár Péter bravúrosan lett világbajnok Milánóban – ráadásul kétszer is a férfi kajak kettesek 200 méteres számában. Az eredeti döntő eredményeit ugyanis megsemmisítették, mert a rajtnál a kanadai és a svéd egység beragadt, a többiek nem hallották a jelzést, tovább lapátoltak. A finálét negyven perccel később megismételték, és Hűvös Viktor tanítványai újra nyertek, aranyérmesek lettek. Az UTE fiatal klasszisával, az ifjúsági olimpiai bajnok, a tavalyi felnőtt-vb váltójának világbajnok tagjával, Tótka Sándorral beszélgettünk.

 
Tótka Sándor /balra/ és Molnár Péter - Forrás: MTI

– Kinek az ötlete volt, hogy együtt evezzenek?

– Storcz Botond vezetőedzőnké. Tavaly nyolc sprinternek tábort szervezett Sevillában, ahol mindenki mindenkivel kipróbálta a párost.

– Milyen reményekkel utaztak Milánóba?

– Az aranyról álmodtam ugyan, de nem tartottam reálisnak. Bronzéremre vagy negyedik helyre tippeltem. Az aranyéremmel felülmúltuk várakozásunkat.

– Amikor először célba értek, tudta, hogy elsők lettek?

– Nem. De amint kiderült, az örömöm is elszállt, mert mondták, hogy hibás volt a rajt.

– Mit éreztek, amikor kiderült, hogy újra kell startolni?

– Először dühöt. Kétely is volt bennem, hogy bírjuk-e a második menetet, de azután pozitív gondolatokra váltottam.

– Nem volt túl rövid az idő a pihenésre?

– A parton kb. tíz percet töltöttünk, a gyúrók átmasszíroztak, és már mentünk is a vízre. Az edzőnk azzal biztatott minket, hogy az edzéseken már többször is megcsináltuk ugyanezt.

– Érezte, hogy másodszorra még jobban lapátoltak?

– Belülről csak azt éreztem, hogy ugyanolyan jó pályát tudtunk menni, mint először, bár szoros volt az eleje. Amikor beérkeztünk, tudtam, hogy dobogó körül vagyunk, de azt nem, hogy nyertünk.

– Ki a főnök a hajóban?

– Nálunk demokrácia van. Ha Petinek valami kényelmetlen, megbeszéljük, hogy mit tudok változtatni, és ez fordítva is igaz. Kölcsönösen segítjük egymást. Peti nálam idősebb, tapasztalt versenyző, rengeteget tanulok tőle, és remélem, hogy ő is átvesz tőlem dolgokat. De a főnök egyértelműen az edzőnk.

– A társának mi a sportolói erénye?

– Nagyon nyugodt és nagyon motivált.

– Olimpiai kvótát szereztek. Bíznak abban, hogy ott lesznek Rióban?

– Abszolút bízunk benne, és reméljük, jövőre nem találunk legyőzőre a hazai válogatókon. Vasárnap indulunk az előolimpiára, nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen lesz a versenyek helyszíne Rióban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!