Végéhez közeledik a csoportkör a svéd–finn közös rendezésű A-csoportos jégkorong- világbajnokságon, ahol az eredmények egyelőre, amolyan Mátyás király és az okos leány módra, a papírforma szerint alakulnak is meg nem is.

 

A negyeddöntőbe jutást érő helyeken ugyanis mindkét csoportban az a 4-4 együttes áll, akikre előzetesen számítani lehetett, azaz az oroszok, a finnek, az amerikaiak és a szlovákok, illetve a kanadaiak, a svédek, a csehek és a svájciak, csakhogy a sorrend több mint meglepő. Az S-csoportban (ők játszanak Stockholmban) Svájc ugyanis három nap alatt sorra megverte legnagyobb riválisait, kezdve a házigazda svédekkel, majd az olimpiai bajnok Kanadával, végül a tavalyi bronzérmes csehekkel. Az egész vb legjobb mérlegével vezetik a nyolctagú csoportot. Mindezt úgy, hogy a 22 fős keretből 19-en odahaza, az európai mércével mérve remek, de az NHL-hez vagy a KHL-hez képest mégis szerény svájci bajnokságban játszanak. A gárdát egy NHL-es játékos, a Nashvilleben hokizó Roman Josi erősíti, illetve a veterán Martin Gerber révén akad egy komoly tengerentúli múlttal rendelkező kapusuk is.

A szombaton a dánokat is legyőző (4-1) svájciak legnagyobb problémája, hogy a csoportkörben megszerzett eredmények jóformán mit sem érnek, a vb ugyanis igazán csak jövő csütörtökön, a negyedöntőkkel kezdődik. Ezzel vigasztalhatják magukat a címvédő oroszok, akik nagyszerűen kezdték a vb-t, de a legutóbbi két találkozón kikaptak a franciáktól(!), majd a finnektől, így a csoportelsőségről alighanem lemondhatnak – de az egyenes kiesés szakaszban három jó meccsel még mindent jóvá tehetnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!